Weer geen benzine voor Wakaypomp

De Staat heeft weer geen benzine geleverd om de motoren van de Wakaypomp draaiende te houden. “Juist in deze periode waar de rijstarealen kurkdroog zijn en de rijstboeren het water het hardst nodig hebben”, jammert de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, tegenover Dagblad Suriname. Hij verwijt het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) van wanbeleid. De Multipurpose Corantijn Polder (MCP), waaronder de Wakaypomp ressorteert, valt onder het beheer van het ministerie van RO.
Het is niet de eerste keer dat er geen benzine is aangeleverd, benadrukt ‎Oemraw. In plaats van uitzondering is dit verschijnsel regelmaat geworden. De situatie is zo erg dat er niet eens water aanwezig is om de rijstvelden met een eigen pomp te voorzien van water. Op eigen houtje met een eigen waterpomp een uur lang pompen kost de rijstboer al SRD 100. “Maar dat water is er niet eens om te kunnen pompen.” Oemraw zegt dat zij in de steek worden gelaten door de overheid. ‘Dan gaat de overheid straks zeggen dat we te weinig hebben ingezaaid.’ Met de devaluatie van de Surinaamse munt wordt het vooral moeilijker voor de boeren om zich staande te houden binnen de sector. ‘We moeten alles op de zwarte markt kopen.’
In totaal is een hoeveelheid van 15.000 hectare ingezaaid volgens de berekening van Oemraw. Maar de coördinator Regio West geeft aan dat er 23.500 hectare is ingezaaid. Enkele weken eerder was 9.500 hectare ingezaaid. In die periode was volgens Regio West 19.000 hectare ingezaaid. Het verschil van bijkans ‎9.000 ha is volgens Oemraw een raadsel. ‘Die man heeft zeker een telmachine in zijn aircokamer van waaruit hij berekent hoeveel hectare is ingezaaid. Ze zeggen alles, maar ze voeren niks uit. Ze hebben niets te maken met de sector, het enige dat voor hen telt, is hun salaris dat maandelijks gestort wordt.” Volgens Oemraw kan hij ook aangeven dat er boven de 20.000 ha is ingezaaid. Maar dat gaat hij niet doen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!