Casas ook in onderzoekscommissie vliegtuigcrash

Brian de Souza, waarnemend directeur Casas
Brian de Souza, waarnemend directeur Casas
De piloot Premanand Jhauw, een jongere broer van Amichand Jhauw van de vliegmaatschappij Blue Wings, en Cesare Calor, eigenaar van de onderneming Fishfinder, zijn gisteren omgekomen bij de vliegtuigcrash te Apoera. Samen met hen vlogen nog 3 andere passagiers, die een ongeluk kregen. In zulke gevallen ligt het in de bedoeling dat de procureur-generaal bij het Hof van Justitie een onderzoeksteam aanwijst, dat een onafhankelijk onderzoek moet verrichten. Dit is een wettelijke verplichting van de procureur-generaal. De aanwijzing door de procureur-generaal is volgens Brian de Souza, waarnemend directeur Casas, al geschied.
Dean Gummels van Gumair zegt dat zijn vliegmaatschappij het onderzoeksteam heeft ondersteund door hen naar Apoera te transporteren. Volgens Gummels zal waarschijnlijk ook zijn hulp bij het transporteren van de lijken van Jhauw en Calor worden ingeroepen. Wanneer men naar het binnenland wil vliegen, moet men een vliegplan indienen bij de luchtverkeersleiding. Men is hiertoe, althans zodra men buiten een vliegstraal van Zanderij zou vliegen, verplicht. De Souza stelt zich voor dat dat wel geschied is. Dat moet uit het onderzoek nog blijken. Casas maakt ook deel uit van het onderzoeksteam dat door de pg is aangewezen. De onderzoekers waren gisteren al ter plekke. Het is niet duidelijk wat de vermoedelijke oorzaak is van dit ongeval.
Andere vliegtuigongevallen
Het grootste luchtvaartongeval op het Surinaams grondgebied was dat van de vlucht PY- 764 van de Suriname Airways in 1989. Daarbij kwamen 176 personen om het leven. Er heeft zich na 1989 een aantal ongevallen voorgedaan in de burgerluchtvaart. Het tweede grootste ongeval deed zich op 3 april 2008 voor te Lawa Antino, met een Antonov AN-28 van vliegmaatschappij Blue Wings met aan boord 17 passagiers en 2 piloten. Bij dit ongeval kwamen alle inzittenden om het leven. Voor Amichand Jhauw is dit zeker niet het eerste verlies. Soeriani Jhauw-Verkuyl, zijn echtgenote, verliet het leven bij de crash van een Antonov AN-28.
Het toestel, de Cesna 206, was een eenmotorig vliegtuig. Het toestel is van de ondernemer Nauransing (Nootje) Raghoebarsingh. Het stond privé geregistreerd bij de Civil Aviation Safety Authority Suriname. De Cesna 206 behoorde dus niet tot een luchtvaarmaatschappij. De Cessna 206 was een 6 personenkist. Het model werd geïntroduceerd in 1964 en werd tot 1986 gefabriceerd, tot Cesna de productie stopte van haar enkelmotorige productielijn. Het werd geherintroduceerd in 1998.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!