Alweer vrouw met hoofddoek geweerd bij rijexamen

Alweer vrouw met hoofddoek geweerd bij rijexamenRecentelijk heeft een geval zich voorgedaan bij de afdeling Rijbewijzen, waarbij een dame haar theorie-examen niet kon afleggen. Enkele politieambtenaren zouden haar op een brutale manier hebben benaderd om haar hoofddoek af te doen voordat zij het examen zou afleggen. Omdat de dame zulks weigerde, werd zij weggestuurd. Dit zaakje is nog in onderzoek bij de politie. Op dinsdag 12 januari deed zich een tweede geval voor. Rond 08.30 uur moest Narisha haar praktijkrijexamen afleggen. Ook zij is niet toegelaten door de agenten bij de afdeling Verkeer, omdat zij haar hoofddoek niet wilde afdoen.
“Ik kleed mij al intussen 3 jaren volgens de regels van de Islam en ik ben standvastig. Ik ga zelfs met mijn hoofddoek op het erf. Volgens de Islam moet de vrouw haar ‘aurah’ bedekken, dat is alles behalve haar handen en haar gezicht. Ik doe mijn best om mij aan de juiste manier van kleden te houden. Ik kan mijn hoofddoek niet eraf doen voor vreemde mannen, al is het alleen voor het afleggen van een examen. Omstreeks 09.00 uur heb ik mij op de desbetreffende afdeling aangemeld. De agent nam mijn papieren in ontvangst en hij vroeg mij om plaats te nemen. Hij vertelde mij dat hij begrijpt dat ik mijn hoofddoek vanwege mijn geloof opzet, maar tijdens het examen mag je volgens de wet geen hoofddeksel op hebben. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat mijn hoofddoek niet gewoon een hoofddeksel is, maar dat het meer waarde en betekenis heeft en dat ik mij volgens de regels van de Islam kleed, uit liefde voor mijn Schepper. Ik heb hem ook verteld dat ik mijn theorie-examen op 2 september 2015 heb afgelegd met een hoofddoek op en er was toen geen probleem. Al mijn rijlessen heb ik ook met een hoofddoek gereden, maar de agent bleef maar zeggen dat we ons moeten onderwerpen aan de wetten van ons land. Ik werd toen gebracht naar 2 vrouwelijke agenten. Ik vertelde aan hen dat ik me bloot ga voelen als ik zonder hoofddoek in het openbaar moet; in dit geval in het verkeer. De vrouwelijke agenten vroegen mij of ik mijn hoofddoek niet gewoon in de auto kon weghalen of tenminste naar achteren schuiven zodat mijn oren te zien zouden zijn.” Maar dat kon volgens Narisha ook niet, want dat is niet de manier waarop zij zich moet kleden volgens het geloof. “Mijn oren en haren behoren tot mijn aurah en de mannelijke agenten en mijn rijinstructeur zijn vreemde mannen voor mij. Behalve dat is het logisch dat een ieder gewoon in de auto kan kijken”, zegt Narisha.
“Op de pasfoto die ik heb afgegeven samen met mijn stukken, heb ik geen hoofddoek op. Dit, vanwege het feit dat ik weet dat op de foto van mijn rijbewijs c.q. ID-kaart dat niet is toegestaan, omdat de persoon duidelijk herkenbaar moet zijn. Wat bij mij niet doordringt, is waarom ik geen examen mag maken met mijn hoofddoek op. Behalve dat neemt de politie zelf ook geen pasfoto’s met een hoofddoek voor je stukken aan. Ik begrijp het verband tussen mijn hoofddoek en het examen niet. Ook vroeg de agent op een spottende toon wie mijn foto gemaakt heeft als vreemde mannen mij niet zonder hoofddoek mogen zien. Mijn pasfoto was wel door een vrouwspersoon gemaakt en ik was ook alleen met haar toen de foto werd gemaakt. Ik vroeg ze ook waarom ik geen rijexamen mag maken met een hoofddoek op, terwijl ik zelf met een hoofddoek mag op mijn identiteitskaart. Daarop gaven zij als antwoord dat dat deel iets is van CBB en niet van hun. De agenten zeiden ook dat ik in hun tijd verkwistte en dat zij belangrijker werk te doen hebben dan naar mij te luisteren”, aldus Narisha.
Desgevraagd zei de waarnemend korpschef, Agnes Daniel, dat dit specifiek geval bij haar onbekend was. Zij wil ook niet reageren op een anoniem bericht. Omtrent het eerdere geval is er reeds een onderzoek verricht en dat is al afgerond, zegt Daniel. Er zullen binnenkort duidelijke instructies aan de samenleving worden gegeven met betrekking tot het dragen van een hoofddoek tijdens rijexamens.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!