Rouwproces bij doodgeboorte door ogen van lotgenoten

Hoe ga je om met het overlijden van een kind vlak voor de bevalling? Annegriet Wijchers is ervaringsdeskundige en schreef er het boek Lege handen lege buik over. ‘Als een zombie zit ik naast mijn vader in de auto wanneer we het erf op rijden. Hij maakt mijn gordel los. Straks zal ik zonder kind over de drempel stappen in een huis dat al maanden voorbereid is op een kleine’. Tot twee keer toe heb ik te horen gekregen dat ik het moest accepteren. De persoon die het zelf niet had meegemaakt, wilde ik een mep verkopen. Terwijl, toen een lotgenoot het zei, ik een traan moest laten.’ Dit is een anekdote van auteur Annegriet Wijchers over hoe zij zich voelde na het verlies van haar ongeboren baby.
In 2013 emigreert auteur Annegriet Wijchers naar Suriname om als eindredacteur aan de slag te gaan bij De Ware tijd en samen te wonen met haar grote liefde. Het noodlot sloeg echter toe , toen zij niet lang daarna afscheid van haar dochtertje Zahara moest nemen nadat die bij 38 weken zwangerschap sterft in haar buik. Dit boek praat over het rouwproces rond doodgeboorte. Zij heeft dit boek geschreven om ten eerste haar eigen verdriet van zich af te schrijven. Uiteindelijk is het een boek geworden om andere lotgenoten een herkenning te bieden en hulpverleners en naasten meer inzicht te verschaffen in wat ouders van doodgeboren baby’s doorstaan. Wijchers stelt dat het lezen over hoe lotgenoten hun verdriet dragen en hun overleden zoon of dochter een plek in hun leven geven, hopelijk iets meer houvast biedt. “Liefde en houvast heb je het hardst nodig wanneer de grond onder je voeten vandaan is geslagen. Zelf biedt het mij troost dat de kinderen waarover in dit boek gesproken wordt, de erkenning krijgen die zij verdienen. Ze hebben geleefd en ook al werden zij dood geboren of stierven ze niet lang na hun geboorte, ons leven hebben ze voor altijd verrijkt en veranderd en in ons hart mogen ze voor altijd blijven” , aldus Wijcher.
Wijchers gaat in het boek in gesprek met vier Surinaamse lotgenoten. Daarnaast geeft neuropsycholoog Sila Kisoensingh op toegankelijke wijze uitleg over het rouwproces. Lege handen lege buik is het eerste boek van auteur Annegriet Wijchers en zal vanaf eind februari zowel via haarzelf als de diverse boekhandels in Suriname verkrijgbaar zijn.

error: Kopiëren mag niet!