Raymond Sapoen: “Er komt deze week geen DNA-vergadering”

“Er komt deze week geen DNA-vergadering”, zegt Raymond Sapoen, trekker van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, aan Dagblad Suriname. Volgens eerdere planning zou het parlement donderdag aanvangen met de tweede ronde van de begrotingsbehandeling. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons had echter geen convocaties de deur uitgestuurd, vermoedelijk om wat juridisch advies te krijgen in de terugroepkwestie van Sapoen en Diepakkoemar Chitan. De PL van Paul Somohardjo heeft de DNA- voorzitter schriftelijk op de hoogte gesteld van hun terugroeping. Ondertussen is het de deurwaarder gelukt om de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Eugene Merkus, de brief te overhandigen over het invullen van de vacature, die is ontstaan bij De Nationale Assemblee. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en de Nationale Partij Suriname (NPS) moeten binnen 24 uur voorzien in de vacature. De CHS-voorzitter wordt in de brief erop gewezen dat hij in strijd handelt met de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers. CHS zou ook niet in overeenstemming met zijn taakstelling handelen door de vacature niet in te vullen.
Fractieoverleg oppositionele partijen
De oppositionele fracties zullen woensdag een fractieoverleg in De Nationale Assemblee (DNA) houden, waarbij de kwestie met betrekking tot de terugroeping van de leden Sapoen en Chitan zal worden besproken. Dit zegt VHP-fractieleider Chan Santokhi op vragen van Dagblad Suriname. Volgens Santokhi zal gelijk hierna een overleg in VHP-fractieverband worden gehouden. “Er zijn verschillende methoden om het terugroepen te effectueren, en wij zullen gebruikmaken van alle methoden”, stelt de politicus. Volgens planning zou donderdag de begrotingsbehandeling in DNA worden hervat. Santokhi wil echter nog niet vooruitlopen om aan te geven dat de eerste vergadering zal worden geboycot. Verschillende assembleeleden dreigen met een rechtszaak tegen assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons indien zij de teruggeroepen parlementariërs convoceert voor de eerstvolgende DNA-vergadering. Assembleelid Asiskumar Gajadien zei eerder aan de krant dat hij inmiddels breedvoerige gesprekken met meerdere parlementariërs heeft gevoerd, die de nodige ondersteuning hierbij zullen geven. “Wij als parlementariërs willen ervoor waken dat producten die uit het parlement komen niet rechtsgeldig zijn en dat wij ook ervoor zullen waken dat wanneer een onafhankelijke rechter een uitspraak heeft gedaan, deze niet nageleefd wordt en wij de politieke democratie niet in gevaar wensen te brengen”, stelt de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!