Leden Veehoudersbond radeloos

De Veehoudersbond kan de leiding van het staatsbedrijf Melkcentrale Paramaribo niet meer volgen. Volgens bondsvoorzitter Mukesh Ramlagan zijn de boeren nu radeloos. “Eerst zei de directie dat de boeren rommel leveren, koeien hebben last van muskieten vandaar dat de melk verzuurd zou raken. Dat was melk verzuurd door stroomuitval en duizenden cups yoghurt had een andere vervaldatum. De directie verdedigde het door te zeggen dat het een vergissing was en nu verwijt de directie de grootste afnemers van de melk, de winkeliers en hun koelsystemen, van de oorzaak van het verzuren van melk”, zegt Ramlagan. De melkboeren kunnen zich niet voorstellen waarom alleen MCP melk verzuurt, terwijl de andere melksoorten ook in de zelfde koelkasten opgeslagen worden en niet verzuren.
“Het probleem is noch bij de melkboeren, noch bij de winkeliers. Volgens onze informatie wordt er in grote hoeveelheden smokkelmelkpoeder opgelost en geleverd als koeienmelk. Zo een geval deed zich ook in 2008 en 2010 voor. Daar is er een politioneel onderzoek voor gevraagd, waar de MCP geen medewerking aan heeft verleend. Mocht het zijn dat er een politioneel onderzoek komt, ben ik de eerste persoon die kan aanwijzen waar het gebeurt. Wij hebben geconstateerd dat zeker acht medewerkers van MCP, waaronder twee Cubaanse deskundigen, hun ontslag hebben ingediend, omdat zij niet wilden meewerken aan de corruptiepraktijken”, stelt Ramlagan.
Als de grote afnemers van de MCP, de winkeliers, boos worden en geen melk meer afnemen, zal volgens Ramlagan de MCP failliet raken. De gemeenschap zal hierdoor dieper in haar zak moeten gaan om voor melk te betalen.
Volgens MCP-directeur Dewkoemar Sitaram berust de beschuldiging van Ramlagan totaal niet op waarheid. Er waren inderdaad twee consultants bij MCP in dienst, maar die zijn vertrokken, omdat hun contract is verlopen. Sitaram zegt dat er momenteel één Cubaanse consultant bij hem voor een jaar in dienst is. De andere zes ontslagen bestaan er volgens Sitaram helemaal niet.
‘Waarom gaat Ramlagan niet naar de politie?’
Volgens Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), zijn de beschuldigingen van Ramlagan niet in het directe belang van de melkboeren.
“Als meneer Ramlagan beweert dat zulke zaken gebeuren, moet hij dat bewijzen. Zolang de zaken niet zijn bewezen, kun je in beginsel zulke beschuldigingen niet uiten. Het is ten eerste niet ons hoofdpijn. MCP is de opkoper. Als MCP melk opkoopt die niet voldoet aan de eisen, kunnen wij er niets over zeggen. Het is inderdaad zo dat als er melk van inferieure kwaliteit wordt aangeleverd en met onze melk wordt gemengd, de hele batch in kwaliteit afneemt, maar zolang er geen bewijsmateriaal is, kunnen wij onmogelijk beschuldigingen uiten. Waarom gaat Ramlagan niet naar de politie als hij harde bewijzen heeft?”, vraagt Blufpand zich af.
De VSMB heeft ook geruchten gehoord. Er was volgens Blufpand een transporteur van melk, waarvan men dacht dat hij opgeloste poedermelk leverde als rauwe koemelk. Er is inderdaad een adres genoemd, maar zolang men het bewijs niet heeft, en mensen niet op heterdaad zijn betrapt, kan er niets worden gedaan. De VSMB heeft dus een indicatie dat er in het verleden zulke dingen mogelijk zijn gebeurd. Of het nog steeds gebeurt, daar kan de VSMB niet over praten. De geruchten zijn vooralsnog bij geruchten gebleven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!