Albert Alleyne: ‘Alle appels en peren hebben een deuk’

Albert Alleyne‘Alle appels en peren hebben een deuk.’ Wanneer de consument zijn ogen goed de kost geeft, komt die tot de ontdekking dat alle appels en peren die staan uitgestald in de winkels, een deuk hebben. Behalve die deuk beginnen de appels en peren ook bederf te vertonen. Deze constatering doet de voorzitter van de Consumentenkring Suriname (CKS) Albert Alleyne. Vooral omdat de winkeliers het niet zo nauw menen met de gezondheid van de consument, juicht hij de maatregel van het ministerie van Handel en Industrie om voorlopig geen winkelvergunningen te verstrekken, toe. Alleyne vindt dit een prachtig voornemen van het ministerie. De winkelier denkt er niet eens aan om de appels en peren van de rekken te verwijderen. Hij laat de vruchten die gedeukt en al zijn geïmporteerd ‎op de rekken alsof er niets aan de hand is, in de veronderstelling dat deze spullen toch gekocht worden door de consument. Er zijn tal van deze trucjes die winkeliers hanteren om ongezonde en kwalitatief lage producten door de portemonnee van de consument door te drukken, zegt Alleyne. En hier moet een stop aan komen.
Te veel winkels nooit goed
Te veel winkels in een woonbuurt kunnen nooit goed zijn voor de consument. Het is niet geoorloofd om op willekeurige wijze winkelvergunningen te verstrekken, aldus de voorzitter. Het is de consumenten die hier de dupe van worden. ‘Je kunt niet 10 winkels naast elkaar hebben die allemaal dezelfde producten verkopen.’ Vanwege de zwakke koopkracht komt het veelvuldig voor dat de schappen ook veel vervallen producten bevatten. Deze worden door onoplettende consumenten gekocht. In zo een situatie moet er geen verwijt gemaakt worden aan het adres van de consument, dat die niet goed heeft opgelet. Het is zaak dat de consument wordt beschermd, laat de voorzitter van de Consumentenkring optekenen. Hier is op de eerste plaats een ordening van het aantal winkels vereist.
Alleyne pleit voor agentschappen
Het in leven roepen van agentschappen is van groot belang om kapitaalverlies tegen te gaan, verduidelijkt Alleyne. Het komt veelvuldig voor dat consumenten allerhande zaken, waaronder een ventilator of een horloge en andere producten, kopen die binnen afzienbare tijd stuk gaan. Ze kunnen nergens terecht voor eventuele onderdelen of reparatie. Wanneer de winkelier met het kapotte spul geconfronteerd wordt, haalt die zijn schouders op alsof hij zich niet bewust is van de herkomst van het product. Agentschappen moeten gestimuleerd worden om kwalitatieve goede producten aan te bieden met garantstelling, aldus Alleyne, die de consumenten op het hart drukt om te besparen en te sparen met hun budget. De factoren besparen en sparen zijn van groot belang om 2016 door te komen, zegt de voorzitter met klem.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!