VHP, NPS en PL slepen CHS voor het gerecht

‘Constitutioneel Hof Suriname’, zo betitelt Paul Somohardjo het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Het desavoueren van een rechterlijke uitspraak, terwijl er voorbij wordt gegaan aan de eigen taken en verantwoordelijkheden, namelijk invulling geven aan open vacatures, is er de oorzaak van dat het CHS voor het gerecht gesleept zal worden door de politieke partijen VHP, NPS en de PL. PL- voorzitter Paul Somohardjo blijft erbij dat het CHS conform artikel 5 van de terugroepwet invulling moet geven aan de open vacatures. Zij heeft slechts een uitvoerende taak en draagt nimmer de bevoegdheid om wetsproducten te toetsen. Ondanks de rechterlijke uitspraak dat de twee overlopers, Sapoen en Chitan, door een wettelijk gestoelde partijraad zijn teruggeroepen, weigert het CHS om invulling te geven aan de open vacatures. Het CHS stelt zich op het standpunt dat de twee overlopers de PL-fractie nimmer hebben verlaten. Raymond Sapoen, die teruggeroepen is, maakt plaats voor de VHP-kandidaat in Wanica, Barkat Mohab Ali, terwijl de plek van Diepak Chitan in Saramacca ingevuld zal worden door de NPS-kandidaat Prim Sardjoe.
Ook parlementsvoorzitter krijgt brief
Behalve dat het CHS voor het gerecht gesleept zal worden, krijgt de parlementsvoorzitter Jenny Simons een brief toegestuurd, waarin zij erop wordt geattendeerd dat Sapoen en Chitan krachtens de wet geen assembleeleden meer zijn en niet meer geconvoceerd moeten worden. Indien Simons voorbij gaat aan dit schrijven kan zij ook een rechtszaak tegen zich verwachten.
CHS pleegt inbreuk op rechtstaat
Middels haar handelingen heeft het CHS inbreuk gepleegd op de rechtstaat. Hier bestaat er geen twijfel over, laat Somohardjo de ernst van deze zaak doorschemeren. Er is eveneens inbreuk gepleegd op de democratie. Indien de rechterlijke macht op deze wijze wordt gedesavoueerd, kan al gesproken worden van een machtstaat, waarschuwt de politicus. ‘Als dat gebeurt, zijn we allemaal verkocht. Dan zijn rechterlijke vonnissen slechts papieren tijgers’, aldus Somohardjo.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!