CBB van handmatig naar digitaal kassasysteem

Minister Noersalim maakt als eerst gebruik van nieuwe     digitale systeem CBBGisteren heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken als eerste gebruik kunnen maken van het nieuwe digitale kassasysteem bij het Centrale Bureau voor Burgerzaken (CBB). Hierbij wordt er een afstap gedaan van het handmatig systeem. “Bij mijn aantreden had ik al aangegeven dat CBB een heel belangrijk onderdeel is van Binnenlandse Zaken, waar bijna 500 man werkzaam is. Wij hebben ook de geluiden gehoord van lange rijen bij de kassa’s en wat we hebben gedaan, is te kijken waar het proces vergemakkelijkt kan worden.” Dit is een landelijk proces en het ligt in de bedoeling dat binnen alle CBB -kantoren er dus gewerkt zal worden om de lange rijen langzaamaan te doen afnemen. Volgens de minister wordt deze tijd gekenmerkt wordt door ICT en is het belangrijk dat je die hulpmiddelen gebruikt om het proces te versnellen. “Wat we vandaag hebben gedaan, is een beetje het handmatige vervangen met het geautomatiseerd systeem.”
Apparatuur alleen is niet genoeg
Minister Noersalim stelt dat men met heel wat apparatuur kan komen om de zaak te automatiseren, maar we moeten ook beginnen met ‘human capital’. “Er moet in beide facetten geïnvesteerd worden. De focus kan niet alleen gelegd worden op de een en niet op het ander. We zijn in de laatste week van december begonnen met de hoofden om hen een stukje awareness bij te brengen. Je krijgt daardoor een beter proces en ook tevreden klanten. We zitten nog met zaken, zoals ventilatie, accommodatie kortom nog heel wat dat opgepakt moet worden.” De volgende stap is het aanpakken van het personeel. Bij CBB hangt veel af van de dienstverlening. Op het gebied van klantgerichtheid en of klantvriendelijkheid zullen er normen geïntroduceerd worden. “We zullen dus met een keurmerk komen, waarbij gekeken wordt waaraan zo een bureau moet voldoen om een bepaalde standaard te halen en te behouden. We moeten uiteindelijk kunnen zeggen dat de burger tevreden is met de diensten die verleend worden door CBB”, aldus Biza-minister Mike Noersalim.

error: Kopiëren mag niet!