Paho waarschuwt Caribisch gebied over Zika-virus

Een alarm is verstuurd door de Pan American Health Organization (Paho) voor het Caribisch gebied als gevolg van de muggen, die het Zika-virus overbrengen. Het Zika-virus wordt overgebracht door dezelfde Aedes Aegypti mug, die ook de oorzaak is van het overbrengen van knokkelkoorts Dengue en Chikungunya. Ook wordt vermoed dat het de hoofdafmetingen bij zuigelingen van moeders aantast. Ronald Georges Britse, medische gezondheidsambtenaar van de Maagdeneilanden, zegt dat het Zika-virus nu aanwezig is in de Oost Caribische Staten, Martinique en Puerto Rico. Gezien de omvang van bezoekers die reizen tussen de Maagdeneilanden en deze eilanden, is er behoefte aan meer toezicht op en een verhoogd bewustzijn van dit virus en de impact ervan op de menselijke gezondheid.
Minimale informatie vanuit BOG
Tot nog toe is er vanuit het Bureau Openbare Gezondheid minimale informatie gegeven over het Zika-virus, betreffende de geregistreerde zijn in Suriname en wat het stappenplan is ten aanzien van het indammen van dit virus. Er zou eerst wat officiële informatie moeten zijn voordat zij met een statement zou komen. Dagblad Suriname heeft contact opgenomen met BOG en heeft vernomen dat alleen directeur Lesley Resida informatie hierover zou kunnen verschaffen. Op dat moment was de directeur echter niet bereikbaar.
Preventie en controle zijn van fundamenteel belang voor het vermijden van overdracht van het virus. Als gevolg daarvan moedigt het ministerie aan tot betere controle van het milieu door het elimineren van muskietenbroedplaatsen in huishoudens en gemeenschappelijke ruimtes. Persoonlijke preventie moet worden verhoogd door het gebruik van klamboes, die ook kan worden behandeld met insecticiden, het dragen van kleding die de huid niet blootstellen, met behulp van muggen insecten werende middelen, alsmede het installeren van gaasschermen bij ramen en deuren. Dit advies is ook gelanceerd vanuit het ministerie van Volksgezondheid. Vooral met betrekking tot zwangere vrouwen, zou men extra alert moeten zijn. Zodra een zwangere iets merkt, moet zij zich aanmelden voor onderzoek. Huiseigenaren worden ook geadviseerd om minstens tien minuten te besteden aan hun omgeving en liefst een keer per week te controleren dat er geen waterbronnen zijn, die broedplaatsen voor muggen kunnen bieden, zoals verstopte dakgoten en overwoekerd onkruid.
Acute symptomen kunnen 4 – 7 dagen duren en omvatten koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, oogappel pijn, zwakte, rode uitslag bestaande uit kleine hobbels, zwelling in de onderste ledematen, anorexia, braken en diarree, buikpijn en conjunctivitis. Conjunctivitis is vooral een ontsteking van de buitenste laag van het oog en de binnenkant van de oogleden zonder pusproductie. Er zijn geen specifieke medicijnen of behandeling voor de Zika-virusinfectie, maar personen die vermoeden dat ze het virus hebben opgelopen, moeten hun zorgverzekeraar bezoeken om medicatie te krijgen voor pijn en koorts, alsmede voor de nodige begeleiding.

error: Kopiëren mag niet!