Breeveld over functie directeur CIVD: “Ik prefereer mensen die geen strafblad hebben”

Parlementslid Carl Breeveld zegt aan Dagblad Suriname dat hij, in zijn algemeenheid, mensen prefereert die geen strafblad hebben om een post zoals die van de directeur van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) of welke andere post ook, in te vullen. Hans Jannasch is momenteel de waarnemend directeur bij CIVD. Dit nadat voormalig directeur George Biervliet bedankt werd. Het is algemeen bekend dat Jannasch in 2004 tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld is voor zijn aandeel bij het opzetten van een XTC-laboratorium. Breeveld zegt niet anders dan ‘algemeen’ te kunnen reageren op een mogelijke benoeming van Jannasch, indien hij inderdaad veroordeeld is, tot directeur op de bewuste post, omdat hij eerst moet onderzoeken wat de feiten hieromtrent precies zijn. “Maar mijn standpunt is geen geheim”, redeneert hij.
President Bouterse heeft onlangs aangegeven dat er momenteel 3 kandidaten voor de betreffende functie zijn. De namen van de kandidaten zijn niet genoemd. Bouterse gaf nadrukkelijk ook aan dat het antecedentenonderzoek van de kandidaten doorslaggevend zou zijn bij de bepaling van de uiteindelijke invulling van de functie. De functie moet volgens de woorden van de president nog deze week worden ingevuld. Het is niet ongebruikelijk dat een waarnemer op een hoge post uiteindelijk ook permanent de functie gaat invullen. Dit is de reden waarom de samenleving nu speculeert omtrent een mogelijk permanente functie voor Jannasch. Dit zou echter in groot contrast zijn met de woorden van de president over de bepalende factor van het antecedentenonderzoek. Een strafblad wordt namelijk over het algemeen geacht niet in het voordeel van een kandidaat-directeur voor de CIVD te werken.

error: Kopiëren mag niet!