Riad Nurmohamed: “De president maakt een denkfout”

President Desi Bouterse heeft in zijn nieuwjaarsrede aangegeven dat de problemen waar Suriname momenteel in zit, van tijdelijke aard zijn. Kritische volgers van de president zijn de mening toegedaan dat de president deze uitspraak deed om het volk aan het begin van het nieuwe jaar gerust te stellen. Logischerwijs, omdat de president de problemen niet heeft zien komen, maar nu plotseling wel weet tot wanneer de problemen zullen blijven hangen. “De president wil iedereen aan het begin van het nieuwe jaar geruststellen, maar hij maakt ook een denkfout.” Dit zegt volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed. “Bouterse heeft altijd gesproken over de wereldcrisis. Hij verwijst ook altijd naar deze crisis als te zijn de oorzaak van de situatie in Suriname.” Daar is er volgens Nurmohamed een stuk waarheid in. “Alle experts zeggen dat deze crisis ergens in de maanden maart-april stopt. De president maakt een denkfout. Hij denkt dus dat als de situatie op de wereldmarkt zichzelf oplost, de problemen hier in Suriname vanzelf worden opgelost”, zegt Nurmohamed.
“De prijzen van de commodity’s zullen de komende 15 jaren laag blijven. Ze zullen best iets hoger komen dan de huidige prijzen, maar niet op het niveau welke wij hebben gekend. Diversificatie van de economie en dus het uitkijken naar andere mogelijkheden dan alleen de mijnbouw, wordt nu als een der belangrijke onderwerpen gezien.” Volgens Nurmohamed zal dit wel een mogelijkheid zijn, maar hij ziet de wil van de regering niet. “De regering is met geen enkel pakket aan maatregelen gekomen voor grote investeringen. Er zijn nergens ministers, die aangeven dat zij plannen hebben om bijvoorbeeld grote landbouw of toeristische projecten uit te voeren. Ook de ministers van TCT en LVV hebben niets in hun begroting gezegd. Er staan mensen in de rij met grote plannen voor investeringen op de ministeries van LVV en TCT. Maar er worden belemmeringen voor hen gecreëerd. Men denkt dat er geen investeerders komen. Als het buitenlanders waren, kon je nog kritischer zijn. Dit zijn Surinamers. Zij worden in de wachtrij gezet. Dat is de cultuur van de huidige regering. Er is dus niet gesproken over grootschalige projecten om inkomsten op grote schaal te verwerven en om werkgelegenheid te creëren. Er worden blokkades opgezet voor mensen die initiatieven willen ondernemen. Met blokkades bedoel ik dat er alleen maar tjoekoes worden gevraagd”, zegt Nurmohamed. Dit jaar wordt het erger, omdat er minder arbeidsplaatsen zullen ontstaan, en men minder inkomsten zal hebben. De massa aan ambtenaren die de overheid telt, is de grootste nekslag voor de overheid. De drie sociale wetten hebben het fataal gemaakt. Natuurlijk zullen de inkomsten uit de goudsector en de bijdrage van Staatsolie ons balans wat positiever doen uitzien. Dit, als wij een strak monetair beleid voeren.
“Het zal ministens 5 jaren duren voordat de economie weer op lijn komt. Er zal wel wat financiële ruimte ontstaan voor de regering. Wij moeten zien hoe zij dat in beleid gaan omzetten”, aldus de volksvertegenwoordiger.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!