Rechters starten wederom behandeling rechtszaken

Na ongeveer twee weken op kerstreces te zijn geweest, zal de rechterlijke macht deze week volop starten met de verdere behandeling van nieuwe als uitgestelde straf- en civiele zaken. Tijdens de recesperiode hebben bepaalde kortgedingzaken wel voortgang gehad. Dit vanwege het spoedeisend karakter daarvan. De rechter-commissaris heeft zijn werkzaamheden wel normaal voortgezet om voorgeleidingen te behandelen. De recesperiode voor de rechterlijke macht komt twee keer per jaar. In de periode augustus/september en in december. Een bekende zaak die deze maand behandeld zal worden is de rechtszaak van enkele burgers tegen alle 51 leden van De Nationale Assemblee (DNA). De zaak is ingediend door advocaat Anand Inderraj Soechitram. Soechitram en drie gelijkdenkenden hadden de parlementariërs in december 2015 in een deurwaardersexploot opgeroepen zich adequaat van hun taak te kwijten, althans zoals ze de verwachting hebben gewekt bij de eedaflegging toen ze het aanvaardden om volksvertegenwoordiger te worden. Het viertal, dat de parlementariërs voor de groene tafel heeft gedaagd, heeft ook een gelijksoortig proces tegen president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin in de maak. De zaak gaat midden januari voor. Bij de strafzaken kan de megafraudezaak van de NV EBS ook worden bijgevoegd. Willy Duiker, Kenneth Vaseur en Dick van Kanten zijn inmiddels op vrije voeten. Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) dat reeds begonnen was, is eerder geschorst door de rechter-commissaris. Mensen die opgeroepen waren voor verhoor, zijn weer afgezegd. De verdere behandeling van de zaak bij de rechter vindt echter normaal voortgang.
FR

error: Kopiëren mag niet!