Veiligheid en bereikbaarheid oorzaken geconcentreerde houtindustrie

Onzekere veiligheid en slechte bereikbaarheid zijn er de oorzaak van dat houtverwerkingsbedrijven zich het meest concentreren in Paramaribo. Hierdoor blijft dan ook het transport van rondhout naar de hoofdstad parten spelen. Volgens, Andre Soeltansingh, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), willen houtverwerkers garantie hebben voor veiligheid. “De vervelende ervaringen van toentertijd van de burgeroorlog in Suriname zijn velen bijgebleven. En we kunnen tot nu toe niet zeggen dat het helemaal veilig is voor het opzetten van een houdverwerkingsbedrijf in het bos, waar de houtoogst plaatsvindt”, aldus Soeltansingh. De bereikbaarheid van verafgelegen gebieden komt vele ondernemers ook duur te staan. “Er wordt gezegd dat onze houttrucks de wegen kapot rijden, maar ik zeg dat de wegen onze trucks juist kapot maken”, aldus de ASHU-voorzitter.
Het is al jaren zo dat ondernemers helpen de wegstrekking tussen Zanderij en Pikin Saron te repareren. “Maar ondanks onze bijdrage gaat de weg kapot en wordt het voor lange periode afgesloten. Maar niet dat wij niet meewerken aan de reparatie.” Economisch gezien is het voordelig om alleen gezaagd hout te transporteren naar Paramaribo. Want dan hoef je geen extra geld uit te geven voor het transport en wordt de verwerking van houtafval minder. In het parlement is gevraagd om het rondhouttransport op de openbare weg te verbieden en wel zo snel als mogelijk. Gezegd is dat 48% van houtverwerkingsbedrijven langs de openbare weg en 42% langs het water voorkomen. Stopzetten van de export komt volgens minister Steven Relyveld van ROGB niet voor in de Boswet, die zijn ministerie moet hanteren bij de controle. ROGB heeft samen met het ministeries van Justitie en Politie en van Openbare Werken samen de hoofden gebogen om over de transportkwestie te praten.

error: Kopiëren mag niet!