Vijf vuurwerkslachtoffers genoteerd

Bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hebben reeds vijf vuurwerkslachtoffers zich aangemeld. De eerste meldde zich maandagmiddag omstreeks 17.50 uur. Het betreft in deze een 9-jarige jongen die tijdens het afschieten van vuurwerk, een ‘Striker’, gewond is geraakt. De 9-jarige jongen heeft letsels in zijn gelaat opgelopen. Omdat het ongeluk niet van ernstige aard was, werd de jongen na behandeling heengezonden.
Een 18-jarige jongeman is het tweede vuurwerkslachtoffer geworden. Het slachtoffer heeft een barstwond aan de linkerhandpalm met afscheur naar 4 van zijn vingers. Eveneens heeft hij een barstwond aan de linkerknie. Het slachtoffer meldde zich dinsdag 29 december omstreeks 16.50 uur op de Spoedeisende Hulp. Bij het afschieten van een ‘Crazy Robot’ is het slachtoffer getroffen. De 18-jarige wordt aan de hand geopereerd en is ter observatie opgenomen.
Kort daarna, rond 19.52 uur, meldde het derde slachtoffer zich aan. Het betreft in deze een meisje van 7-jaar. Zij heeft kruid in het linkeroog gekregen tijdens het afsteken van een ‘Striker’. Omstreeks 22.50 uur is een 6-jarige jongen binnen gebracht die door een wierook geraakt is aan het linkeroog. Hij is na behandeling heengezonden. Rond 00.29 uur kwam het vijfde slachtoffer, een vijf jarig meisje. Zij is gewond aan haar oog. De arts heeft haar verwezen naar de oorarts. Dit meisje is gewond door een ‘Smoke Ball’.
Het Korps Brandweer Suriname (KBS) raadt, vanwege de testresultaten en verschillende statistieken, de hierna te noemen vuurwerksoorten ten strengste af: Strikers, Bin Laden, Big Boss, Crazy Bang, Crazy Robot, Crazy King, Coloured Flower en Silver Flower.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!