Sham Binda: “Hoefdraad zei voor de devaluatie ook dat er geen devaluatie zou komen”

1Shaam Binda (1Akmos-voorzitter Sham Binda snapt nog steeds niet vanuit welke grondslag de minister van Financiën weet te beweren dat er geen tweede devaluatie zal volgen. “Wat is zijn onderbouwing om ons te vertellen dat er geen tweede devaluatie volgt of is? Hoefdraad zei voor de laatste devaluatie ook dat er geen devaluatie zou komen. Nu zegt hij hetzelfde en onderbouwt het weer niet”, zegt Binda. “De prijsverhogingen zijn sneller dan de salarisverhogingen. Daardoor krijg je een hyperinflatie. Om deze hyperinflatie een halt toe te roepen, gaat men devalueren. Het geld ontwaardt en men trekt het naar een reële sfeer. Dat is het verhaal van een devaluatie. Men heeft een koers vastgesteld zonder aan te geven op basis van welke exercities men tot het bedrag is gekomen. Daar zou er een rekenkundige bewering voor moeten zijn. De devaluatie zou ook gekoppeld moeten zijn aan het vastgestelde of voorgenomen inkomen. Er zou dus een maximum van de devaluatie moeten worden vastgesteld. Dat plan is ons nooit voorgehouden”, zegt Binda.
Hierdoor gaat de prijsontwikkeling verder. Men voert nog steeds een interventiepolitiek, waarbij de Centrale Bank zelf meedoet aan de koersopdrijving. “Waarom krijgen wij geen transparantie in de interventies? Er gebeuren dingen in een wazige sfeer, waarbij wij niet weten wie allemaal geld krijgt. Als men transparantie betracht, zijn er voldoende mogelijkheden, maar transparant wil men niet zijn”, zegt Binda. Volgens Binda zal Gillmore Hoefdraad als governor en ook als minister van Financiën zo spoedig mogelijk bedankt moeten worden. “Hij is niet in staat gebleken onze economie op het juiste spoor te helpen. Daarnaast is de Centrale Bank een autoriteit op zich. Als de moederbank heeft toegegeven aan het verspillend beleid van de regering, is zij ook debet eraan”, zegt Binda. Hij daagt Hoefdraad uit om met het bedrijfsleven in debat te treden. Het zijn volgens hem gewoon mensen die vanuit een bureau praten en geen enkele onderbouwing kunnen geven aan hun uitspraken. “Als Hoefdraad zo een geweldige monetaire deskundige was, waren wij niet in zo een situatie beland. Vandaar dat hij zo snel als mogelijk bedankt moet worden”, aldus Binda.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!