Actiegroep PLO wacht weer op PLO

De 48 uren die de Particuliere Lijnbusorganisatie van de actiegroep kreeg om de onderhandelingen met de minister tan Transport, Communicatie en Toerisme af te ronden, zijn inmiddels verstreken. Radjinderkoemar Jamoena, trekker van de actiegroep, zegt dat er contact is geweest met PLO-voorzitter John Mahadewsingh. De mogelijkheid bestaat er dat er zal worden uitbetaald, maar die confirmatie is er vooralsnog niet. De ogen zijn dus nu weer gericht op het bestuur van de PLO. Het aan de bel trekken, is buiten de ondersteuning van de PLO zelf gebeurd. De PLO zelf heeft de regering geen ultimatum gesteld. De bushouders hebben volgens PLO-woordvoerder Edmund Dundas een ultimatum gesteld om te weten waar zij aan toe zijn.
Sinds 2006 heeft Suriname een aantal devaluaties gehad. Volgens Dundas zijn de tarieven van 2006 tot heden niet aangepast. De bushouders hebben genoegen genomen met een compensatie van het aantal liters diesel dat zij per dag verbrandt. “Nu wordt men weer geconfronteerd met een devaluatie en het lijkt alsof men de bushouders aan het lijntje houdt. De compensatie die men moet krijgen, is het minste dat de regering in orde kan maken, zodat de jongens hun hoofd toch boven water kunnen houden”, zegt Dundas.
Terwijl de regering en PLO in onderhandeling zijn, adviseert Dundas de overheid om tenminste de dieselcompensatie in orde te maken. “Anders vrees ik het ergere. We hebben al gehoord wat ze hebben gezegd. Ik zal nooit stimuleren dat wij anarchie toelaten. We leven in een geciviliseerde samenleving waar wet en recht gelden, maar aan de andere kant moet je mensen ook niet in het nauw drijven om zaken te doen die zij niet graag zouden willen doen. Hoe je het draait of keert, is dit een sector die aan de basis van de hele economie staat. Wij kunnen stellen dat de bushouder als sociale zaken heeft opgetreden voor de bevolking, die gebruik maakt van de bus. De bushouders hebben de kosten gedragen uit hun inkomsten en zichzelf tekort gedaan. De piek is bereikt en nu moet de overheid wel iets voor hen doen”, legt Dundas uit.
De PLO was verrast met de actie, aangezien de organisatie in onderhandeling was met de minister van TCT. De bushouders weten als het ware niet waar ze aan toe zijn. Ze weten niet wat de overheid zal doen. Zij begrijpen niet als subsidies zullen worden verhoogd en vernemen ook dat in ieder geval geen tariefswijziging zal plaatsvinden. Wat het probleem nog erger maakt, is dat de achterstand van de dieselcompensatie aan het einde van december 2015 oploopt naar zes maanden. De bushouders krijgen dus van alle kanten de wind van voren.
“Als de regering Oost-Indisch doof blijft, zal de PLO de zaak overnemen en niets anders dan wat de bushouders eisen, ook eisen”, aldus Dundas.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!