Hoefdraad: "Ik neem alle verantwoordelijkheid hiervoor op mij"

1HoefdraadMinister Gillmore Hoefdraad heeft dinsdagavond in de eerste ronde van de regering bij de begrotingsbehandeling aangegeven dat devalueren van de SRD op 18 november niet zijn eerste keus was. Pas toen er geen andere oplossing gevonden kon worden, werd de SRD gedevalueerd. Hoefdraad wilde een zachte landing hebben voor de SRD die reeds in waarde aan het verminderen was. Echter zat een geleidelijke koersaanpassing er toch niet in. Gelijktijdig verzekerde de bewindsman dat er geen tweede devaluatie op komst is. “Op dit moment denken wij in de verste verte niet aan een devaluatie”, verzekerde hij De Nationale Assemblee.
Hoefdraad gaf aan dat hij druk doende is geweest om leningen te sluiten op de internationale markt om het gebrek aan geld te overbruggen. De lening is echter niet rondgekomen, ook omdat de begroting over 2016 niet is goedgekeurd. Ook de lokale banken waren huiverig om steun te geven. Hierdoor was devaluatie de enige optie. “Ik neem alle verantwoordelijkheid hiervoor op mij.” De minister zei verder: “Ik erger mij dood aan wilde speculaties”. Er is volgens Hoefdraad geen noodzaak tot het oppotten van valuta. Hij gaf aan dat mensen niet eens kunnen aangeven waarvoor zij de valuta nodig hebben. Hoefdraad erkent dat Suriname in een zeer moeilijke situatie is terechtgekomen.
Om hieruit te komen stelde de minister voor om inkomstenverhogende maatregelen in te voeren zoals de herinvoering van de wegenbelasting en het serieus overwegen om BTW in te voeren. Daarnaast moeten er belastingverlichtende maatregelen komen voor de loontrekkers. De minister stelde ook voor om minimum- en maximumprijzen voor brandstof te handhaven, zodat er geen constante vraag is wat de brandstofprijs betreft. De minister kondigde ook aan dat 37 economen in dienst genomen zullen worden op het ministerie van Financiën ter versterking van het kader.
Een aantal wetten, waaronder de Comptabiliteitswet, moet met voortvarendheid aangepast en/of geconcipieerd worden. Het vertrouwen in de munt moet terug door middel van een fiscaal herstelprogramma. De minister gaf geen details van dit programma.
De douane mag ook uitkijken naar een eigen gebouw. De douane huurt een pand van Havenbeheer dat in deplorabele staat verkeert. De minister vond het kwalijk dat de douane geen eigen gebouw heeft.

error: Kopiëren mag niet!