Rashied Doekhie: “Meer ellende dan voordelen uit Caricom-lidmaatschap”

Volgens assembleelid Rashied Doekhie is er een dringende evaluatie van het lidmaatschap van Suriname bij de Caricom nodig. “Is het lidmaatschap van de Caricom ooit geëvalueerd? Ik kan u zeggen dat we meer ellende dan voordelen eraan hebben”, stelde hij tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de parlementariër kan het bewijs van zijn uitspraken in Chili worden gezien, waar Surinamers geen visum nodig hebben om naar het land te reizen. Echter kunnen Surinamers met een Surinaams paspoort, dat tevens een Caricom-paspoort is, niet gemakkelijk naar binnen, wanneer zij naar één van de Caricom lidlanden afreizen. Daarnaast is er volgens hem ook sprake van vervuiling van ons milieu. “Zodra wij iets naar daar moeten brengen, of het een pakje boter is of wat dan ook, lukt het niet. Suriname moet wel inferieure suiker en meel uit de Caricom voor een veel duurdere prijs importeren. Wij moeten even gaan kijken of wij voorlopig even eruit moeten. Van mijn part betaalt u die 4 miljoen helemaal niet”, aldus Doekhie bij een interruptie tijdens het betoog van minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie.
Surinaamse instituten en capaciteit te zwak
De bewindsvrouw merkte op dat in zijn algemeenheid er een heleboel onbenutte mogelijkheden zijn binnen de internationale organisaties en bilaterale landen. Hierdoor krijgt HI achter elkaar een heleboel verhalen over onbenutte potentie en miljoenen dollars, waarvan niets is ingevuld. Volgens Burleson zijn onze instituten en capaciteit om voordelen uit Caricom te halen te zwak. “Wij zijn in de groei. Wij moeten de economie vanuit ons herdefiniëren. Laten wij kijken wat wij eerst uit die internationale markt kunnen halen om dan een nieuwe balans te maken”, aldus Burleson.
FR

error: Kopiëren mag niet!