Suriname krijgt nieuwe financiering malaria

Het partnerschap Global Fund mobiliseert en investeert bijna US$ 4 miljard per jaar in programma’s van lokale experts in landen om de gemeenschappen die het meest in nood zijn, te ondersteunen. Suriname krijgt ook financiering voor hiv, tbc en malaria. Global Fund steunt ook het malariaprogramma en richt zich specifiek op mijngebieden. Daarmee heeft het ministerie van Volksgezondheid ook een nieuwe grand , met name de Malaria Grand. Suriname is al sinds 2005 bezig met de Global Fundprojecten voor de bestrijding van malaria, hiv/aids en tuberculose. Malaria is zowel te voorkomen als te behandelen, er is grote vooruitgang geboekt in het laatste decennium alleen.
De Malaria Grand betreft nieuwe testmethoden, de brede verspreiding van met insecticide behandelde netten en de invoering van op artemisin in gebaseerde combinatietherapie (ACT), een antimalariamedicatie. Dit alles heeft geleid tot een 48 procent daling van malariasterfgevallen tussen 2000 en 2014 wereldwijd. Het verminderen van de impact van malaria betreft onderwijs, preventie, diagnose, behandeling en controle.
Global Fund ondersteunt een aantal ingrepen in de reactie op malaria. Dit betreft het trainen van groepen ouderen in elk dorp op malariapreventie, spuiten in woningen twee keer per jaar met insecticide, de distributie van met insecticide behandelde netten en het vernietigen of verwijderen van plaatsen waar de muggen broeden.

error: Kopiëren mag niet!