Pengel vindt uitspraken Afonsoewa zwaar denigrerend

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt de recente uitspraken van NDP-parlementariër Silvana Afonsoewa zwaar denigrerend. Het assembleelid zou hebben aangegeven dat indien een minister ziek zou worden in het binnenland, zij geen gebruik zouden maken van de diensten van de Medische Zending (MZ). “Ik vind deze uitspraak niet alleen beledigend en denigrerend naar de MZ, de artsen en het personeel, maar ook zwaar denigrerend naar de bewoners van het binnenland, die afhankelijk zijn van de zorg van de MZ. Ik weet wel beter dan ruzie zoeken in andermans huis en weet dat Afonsoewa een heel groot hart heeft voor de gezondheidszorg in het binnenland”, stelde de minister tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman benadrukte dat er steeds geprobeerd wordt om medisch-technische gezondheidsmedewerkers af te leveren in het land, ook in het binnenland. “Daarom weet ik ook dat een minister die medische hulp nodig heeft, zich direct kan wenden tot de dichtstbijzijnde polikliniek. In het binnenland zal dit dan een MZ-kliniek zijn.” Pengel benadrukte dat hij ervan uitgaat dat het om een ongelukkige uitspraak van Afonsoewa ging, omdat het vrijwel duidelijk is dat de MZ geen gemakkelijke job in het binnenland heeft. Er is volgens hem wel ruimte voor verbetering. Assembleelid Frederik Finisie vindt echter dat de bewindsman ook de informatie uit het binnenland moet meenemen in zijn conclusies.
“Je kan niet hier aan de Gravenstraat zitten en weten wat er in het binnenland gebeurt.” Volgens Finisie zijn er onderwijzeressen in het binnenland gestationeerd die moeten betalen voor consult van de MZ. “Ik heb zelf gezien waar een onderwijzeres een ambulance heeft gehuurd via de MZ om haar dochter naar de stad te brengen. Dit gebeurt ook op Phedra en Pokigron”, stelde Finisie. Volgens de parlementariër is de MZ nu helemaal niet zoals het vroeger was. Afonsoewa vond ook dat haar uitspraak nimmer beledigend zou kunnen zijn geweest als het de hamer van de DNA-voorzitter heeft gepasseerd. Zij betreurt het dat het zo is overgekomen. “Ik heb slechts de situatie daar geschetst zoals het is, minister. Ik vind het jammer dat hij niet is ingegaan op het probleem, maar juist ingegaan is op wat ik heb geschetst”, aldus een teleurgestelde Afonsoewa. Beide leden kregen bijval van Abop-parlementariër Marinus Bee. Hij vond dat de minister met zijn uitspraken alle hoop van de verbetering in het binnenland de grond heeft ingeboord. “Mijn conclusie: u bent pas minister, u kent het binnenland niet”, aldus Bee. Zo een uitspraak geeft volgens hem aan dat deze minister niets zal doen voor het binnenland. “We willen de gezondheidssector in het binnenland precies als die van de stad”, aldus Bee.
FR

error: Kopiëren mag niet!