Ryan Sidin:“Professionalisering is het sleutelwoord”

Gisteren was het de laatste werkdag op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De universiteit heeft volgens bestuursvoorzitter Ryan Sidin in dit jaar een aantal ups en downs gehad. De accreditatie van drie master opleiddingen (Mater in petroleum geology, master in Sustainable management of mineral resources en de master in mineral geosciences) behoort tot de grote mijlpalen van de universiteit. Ook het Docent Professionalisering Onderwijstraject (DPO) is opgezet, om docenten te blijven bijschaven. Er zijn ook wat zaken betreffende infrastructuur afgerond. “Als we praten over downs, dan hebben wij het over zaken die wij niet hebben kunnen afmaken. Wij hadden een notitie over onderzoeksbeleid in voorbereiding. Die is in concept gereed, maar wij laten het achter voor het nieuw bestuur. Wij hebben de reorganisatie van het bureau van de universiteit niet kunnen afronden. Dat laten wij ook voor de nieuwe ploeg”, zegt Sidin.
In januari krijgt de universiteit een nieuw bestuur. Volgens Sidin is er voldoende werk verzet, maar is er nog steeds genoeg werk aan de winkel. “Professionalisering is het woord daar er volgens hem veel accent op moet worden gelegd. Professionalisering over de hele linie. “Dat is professionalisering bij de docenten en het personeel. Maar ook bij de studenten, zodat die een stukje professionaliseringsbesef hebben zodat zij begrijpen dat wanneer zij daar komen studeren, zij niet alleen rechten, maar ook verantwoordelijkheden hebben. Professionalisering is eigenlijk het sleutelwoord voor mij. Ik hoop dat het nieuw bestuur het voortzet, maar dat is hun prerogatief”, aldus Sidin.
50% van het personeel voldoet niet
Hoofddocent Riad Nurmohamed, vind dat het traject van docentprofessionalisering zeker moet worden voortgezet. Er komt ook een onderzoek professionalisering, maar dat kost nogal wat. Nurmohamed vind de facelift van de universiteit door de laatste infrastructurele projecten ook positief. Over negatieve punten gesproken zegt Nurmohamed dat het personeelsbeleid zeker moet worden aangepakt. “Je krijgt verkeerde mensen in dienst. De universiteit werd als een sociale instelling gezien. Dat beleid moet onmiddellijk worden stopgezet. Wil je een echte universiteit worden, moet zeker 50% van het personeel worden afgevloeid. Zeker 50% voldoet niet om op de universiteit te werken. Het is een impopulaire maatregel, maar dat is wat je moet doen. Hierdoor heb je genoeg middelen, die al schaars zijn, om te investeren in de juiste personen” stelt Nurmohamed. De verhoging van het budget van de universiteit brengt ook met zich mee dat het onderzoeksfonds van de universiteit weer operationeel zal worden gesteld. Dat zei de minister ook gisteren in het parlement.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!