Tsai-Meu-Chong Water Award voor tweede keer uitgereikt

E Tsai Meu Chong water award voor tweede keer   uitgereiktOp woensdag 16 december hebben 3 studenten van de Technologische Faculteit het Erwin Tsai-Meu-Chong Water Award gewonnen. De awarduitreiking is gehouden door de Stichting Water Forum Suriname (WFS). Dit is tweede keer dat de organisatie de prijs heeft uitgereikt. Roshnie Sewradj heeft de eerste prijs behaald. Dominique Narain eindigde op de tweede plaats en en Li Junxian werd derde. Deze studenten kregen ook van Fatum een geldbedrag gesponsord, welke wordt gesteld als een stimuleringsprijs. Sewradj kreeg SRD 3.000, Narain SRD 1.500 en Junxian SRD 500. De selectiecommissie bestond uit Lothar Boksteen en Armand Amatali.
Sewradj heeft onderzoek gedaan naar de verwijdering van twee insecticiden in een ‘constructed surface flow wetland’. ‘In Suriname en andere landen zijn er heel wat landbouwgebieden, die agrarisch afvalwater produceren, dat wordt geloosd in zwampen, kreken en rivieren. Sewradj heeft met waterplanten, zoals paardengras, gewerkt die de insecticiden opnemen, waardoor die niet in contact komen met de vissen en hierdoor ook niet met de mens. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de planten insecticiden opnemen. Dit experiment kan uitgevoerd worden in diverse landbouwgebieden in het land, zoals in Nickerie.
Er hebben ongeveer 12 studenten van de faculteit op het gebied van waterbeheer hun studie met een 8 of hoger afgerond. Het ging om 10 afstudeeronderwerpen. Decaan Nawin Ryan Nannan van de faculteit geeft aan het heel goed te vinden dat er vanuit de belanghebbenden een stimuleringsprijs kwam, omdat studenten in ieder geval de waardering zouden krijgen voor het harde werk dat zij hebben verricht. ‘Deze waardering is belangrijk, omdat studenten ook vaak de indruk krijgen dat zij niet een goed genoeg product leveren vanwege feedback van derden. Dat nemen we als faculteit altijd mee’, stelt Nannan. Er zijn producten afgeleverd die door een panel zijn beoordeeld, waarbij er goede gewogen criteria zijn toegepast. ‘Echter moeten we niet alleen wachten op een beroep van particulieren om verslagen te beoordelen, maar moeten we binnen onze eigen organisatie ook kijken naar hoe wij de studenten met de beste verslagen een award kunnen geven’, zegt de decaan. Verder vindt hij het een prachtig initiatief dat er een platform wordt gegeven aan mensen om belanghebbenden bij elkaar te brengen om over zaken te praten rondom waterbeheer in Suriname. ‘Het is een goed initiatief waaruit anderen ook kunnen putten om eventueel een energieforum op te zetten’, aldus Nannan.

error: Kopiëren mag niet!