’s Lands Hospitaal heeft nu Intensive Care

s lands 2Het oudste hospitaal in Suriname heeft na zijn meer dan driehonderdjarig (336) bestaan nu eindelijk een eigen Intensive Care (IC) afdeling. De afdeling is donderdag officieel geopend, maar patiënten zullen pas vanaf januari op de IC kunnen worden opgevangen. Er staan 4 bedden op de gloednieuwe IC. Het IC-gebouw is tot stand gekomen met donaties van Stichting Staatsolie Foundation ter waarde van UIS$ 100 000. Thai Coco Oil doneerde (3) beademingsapparaten die essentieel zijn voor een IC, die gezamenlijk US$55 000 kosten. De beademingsapparaten die verlaat zijn aangeleverd, zullen in januari geinstalleerd worden, waarna de afdeling geschikt zal zijn voor ingebruikname. De vertegenwoordiger van Stichting Staatsolie Foundation gaf aan zeer trots te zijn op het feit dat zij een bijdrage heeft kunnen leveren aan het tot stand komen van de unit. Dit vooral gezien het feit dat ook Staatsolie recent, vanwege noodzakelijke bezuinigingen, haar middelen bestemd voor haar ‘social investment programma’ tot het minimale heeft teruggebracht.
Het ziekenhuis had kennelijk nog net op tijd zijn aanvraag ingediend. De medisch directeur van het ziekenhuis, Soenia Nannan-Panday-Gopisingh, gaf aan dat het opzetten van een IC een jarenlange droom van het ziekenhuis was. Het past helemaal in binnen de visie van het ziekenhuis. Deze is erop gericht het ziekenhuis ‘van ervaring naar vernieuwing ‘te brengen. Het was alleen moeilijk om de financiële middelen voor dit project te krijgen. Voorheen moesten IC-patiënten doorverwezen worden naar andere ziekenhuizen, die wel over de vereiste faciliteiten beschikten. Nu hoeft dat gelukkig niet meer. Initieel was het project veel groter van opzet, maar omdat de financiële middelen niet toereikend waren, is besloten om alvast de IC-afdeling te realiseren, die mogelijk verder uitgebreid kan worden. De IC-afdeling beschikt over een eigen intensivist, Preveen Banwari, die 4 jaar lang de trekker voor het project is geweest. Banwari geeft aan dat hij bijna de hoop had opgegeven dat de afdeling er nog ooit zou komen, maar dat uiteindelijk de aanhouder heeft gewonnen.

error: Kopiëren mag niet!