Grondenrechtenvraagstuk krijgt wettelijke grondslag

De oplossing van de grondenrechtenkwestie van inheemsen en tribale volken zal een wettelijke grondslag hebben. Dit zei minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Dikan benadrukte dat het grondenrechtenvraagstuk hoog op de agenda staat van de regering Bouterse-Adhin. De regering heeft daarom besloten om een traject op te zetten om te geraken tot oplossing van dit vraagstuk. ‘Het instellen van een bureau grondenrechten en de benoeming van een presidentieel commissaris behoren tot de eerste stappen. Hiernaast zijn het ook de vele acties die tot nu toe zijn genomen, zoals de consultaties en krutu’s met de gemeenschappen.’ De bedoeling volgens de bewindsman is om te komen tot een landelijke bewustwordingscampagne en een wet op het traditioneel gezag. Het grondenrechtenvraagstuk zal worden opgelost in het kader van de bestuurlijke organisatie van Suriname, zoals de president in zijn jaarrede heeft aangegeven. Belangrijk bij de oplossing is dat het een wettelijke grondslag heeft. De RO-topper benadrukte dat er rekening gehouden moet worden met de sociaaleconomische en maatschappelijke realiteit en geldende internationale en Surinaamse regelgeving. De oplossing zal volgens hem geen structurele wijziging binnen het Surinaams rechtssysteem brengen, waardoor het voor een ieder aanvaardbaar zal zijn.
President Desi Bouterse heeft in 2011 vroegtijdig een punt gezet achter de mislukte grondenrechtenconferentie te Colakreek in Para. Het voortslepende conflict over de grondenrechten was een belofte waarmee Bouterse in 2010 naar de kiezer trok. Hij had dan ook zijn hoop gezet op de tweedaagse conferentie te Colakreek, maar een doorbraak forceren lukte dus niet, integendeel. Het was de opzwepende toespraak van Carlo Lewis, bestuurslid van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), die voor de totale impasse zorgde. Daarin eiste Lewis een aanpassing van de grondwet en een volledige toekenning van alle natuurlijke hulpbronnen aan de inheemsen en de marrons. Na zijn toespraak kreeg Lewis een staande ovatie en besloten de conferentiegangers niet meer deel te nemen aan het verdere programma. Daarop hield Bouterse het zelf ook voor gezien. ‘U kunt zich voorstellen dat het een enorme klap voor ons was. Die toespraak van de Vids stond lijnrecht tegenover eerder gemaakte afspraken. Het zag er heel goed uit, we zouden gezamenlijk discussiëren om te komen tot een slotverklaring. Tot plots die kapitein met heel veel gejuich en tamtam zijn verklaring voorlas. Wel, het zij zo’, vatte Bouterse samen.
FR

error: Kopiëren mag niet!