Cobo-directeur: “Vertrek Suralco was voorzien”

Ondernemer en industrieel Harry Boedjawan zegt dat het vertrek van Suralco uit Suriname niet vreemd is. Deze ondernemer, die ongeveer 13 jaren als constructiewerker voor Suralco heeft gewerkt, vindt dat het totaal misgegaan is met de onderneming. “Het moment dat je bezig bent met een multinational, vooral bauxiet en aardolie, moet je ergens vasthouden dat men na een aantal jaren weggaat. Simpelweg, omdat het product opraakt.” Boedjawan is nu directeur van de onderneming Cobo. “Als ondernemer vind ik dat er weinig is gedaan aan productie. Billiton is ook weg. Er waren ongeveer 1300 arbeiders toen. Zo zijn er om en bij 100 productiebedrijven failliet gegaan.” Het gaat volgens de ondernemer zo slecht, omdat er langer dan 40 jaar geen beleid is als het gaat om Surinaams ondernemerschap. Er is weinig verstand van beleid. De ondernemer schroomt niet er voor aan te geven dat er nu sprake is van ISO-gecertificeerde mensen op ministeries. “Wanneer de minister van een bepaalde politieke partij, de leverancier en zelfs de directeur allemaal van een bepaalde partij zijn, kom je als ondernemer nooit binnen”, stelt hij.
De situatie is volgens de ondernemer zo dat lokale ondernemers over een paar maanden kunnen stoppen met hun onderneming. Met het devalueren van de munteenheid van het land en het omhoog gaan van de nutsvoorzieningen zullen juist de prijzen van lokale producten omhoog gaan en de importproducten zullen goedkoper worden. De ondernemer vindt dat de overheid aan tafel moet zitten met de lokale ondernemers. “Is het nu het ministerie van NH, Arbeid of Financiën? Er moet gekeken worden naar mogelijkheden en perspectieven voor ondernemers.” Ondernemers worden ook niet beschermd. Wat we echter zien gebeuren, is dat een aantal kleine bakkerijen verrijzen, waaronder veelal van Chinese origine. Ik heb niets tegen Chinezen, maar dit moet goed bekeken worden”, aldus Boedjawan.

error: Kopiëren mag niet!