Rijstexporteurs niet uitbetaald, boeren in paniek

Rijstboeren zijn niet te spreken over het feit dat zij tegoeden hebben bij molenaars\opkopers van twee afgelopen seizoenen en niet uitbetaald worden. De redenen van het bovenstaande is dat de exporteurs niet uitbetaald zijn door de overheid (Petrocaribe Deal) voor de geëxporteerde hoeveelheid padie en rijst naar Venezuela, waardoor zij op hun beurt de landbouwers ook niet uitbetalen. Dit zegt assembleelid Jitendra Kalloe aan Dagblad Suriname. Volgens de parlementariër zijn de boeren, met het oog op de in spiraal geraakte devaluatie van de SRD, nog wanhopiger, daar zij weten dat zij niet in US dollars uitbetaald zullen worden. Het is de krant na herhaaldelijk bellen niet gelukt om duidelijkheid van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) te krijgen. “Zullen zij met koerscorrectie nog uitbetaald worden? Uit een collectief gesprek op verzoek van vele boeren in het district Nickerie over de huidige sociaal- economische situatie in het land en in het bijzonder de heersende en neergaande ontwikkeling in de landbouwsector, concluderen wij stellig dat deze veel belovende sector door het gevoerde wanbeleid ook vernietigd zal worden.” Volgens Kalloe zijn de boeren wanhopig en hebben zij geen vertrouwen meer in de regering.
Regering heeft boeren bedonderd met beloofde subsidie en twee zakken kunstmest
Volgens Kalloe heeft de regering de boeren ook bedonderd met een beloofde subsidie van USD 60 en twee zakken kunstmest per hectare, die maar niet uitbetaald kan worden. Als zoethoudertje wordt volgens hem een schandalig bedrag van SRD 100 per hectare, die intussen al ontwaard is door de devaluatie, bij mondjesmaat uitbetaald. “Ook de beloofde kwijtschelding van renteschulden bij de banken heeft geen enkele aanpak gehad. Het resultaat van dit is dat de banken thans beslag leggen op onderpand van boeren om deze op de veiling te zetten. Door deze ontwikkelingen zijn de boeren helemaal radeloos, daar zij geen andere uitwegen hebben en hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Onnodig te zeggen dat deze situatie ook spanningen in het gezinsleven van de boeren teweegbrengen en de gemeenschap totaal ontwricht. Mensen raken getraumatiseerd. Boeren hebben geen financiële middelen om hun kinderen vervolgonderwijs te laten genieten”, stelt Kalloe.
Inzaai met meer dan 70% afgenomen
Kalloe benadrukt dat de inzaai in vergelijking met voorgaande jaren drastisch is afgenomen. Was het voorgaande jaren sprake van een inzaai van circa 20.000 tot 22.000 hectare ziet hij nu echter slechts een inzaai van 4000 hectare. Tot op heden is de situatie met betrekking tot het pompgemaal bij SML ook niet deskundig aangepakt. “Beleidsmedewerkers op het ministerie van LVV hebben in het afgelopen jaar ca. SRD 2 miljoen aan onderhoudsmiddelen ten behoeve van het betreffend pompgemaal verbrast, zonder adequate uitvoering van werkzaamheden. Het resultaat is dat boeren verstoken zijn van irrigatiewater en dreigen de staat (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij) voor het gerecht te slepen. De primaire aanvoer te Wageningen is eveneens niet opgehaald, waardoor de duizenden hectares te middenstandspolder niet kan worden ingezaaid.” Afgelopen week maakte Kalloe samen met deze kwestie ook de kwestie van de ondeskundigheid van het Adron bekend tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). “Adron functioneert niet, waardoor er geen innovatie in de sector plaatsvindt. De boeren wijzen daarom op de noodzaak voor het gebruik van zaaizaad, afkomstig uit Guyana. De parlementariër vraagt dringend aandacht voor de sector.
FR

error: Kopiëren mag niet!