Jogi: “De regering is kampioen geweest in het uitgeven”

“In 1987 waren we failliet ondanks een half miljard Nederlandse Gulden. Het is de NDP en een door de NDP gedomineerde coalitie welke kampioen is geweest in verspilling en verkwanseling en in het stellen van verkeerde prioriteiten, althans prioriteiten die regelrecht leiden naar de ondergang. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft tussen 2010 en 2015 een bedrag van SRD 27.2 miljard ofwel USD 7 miljard uitgegeven met een reserve van USD 1 miljard bij de moederbank. Wanneer je met zoveel geld, welke geen enkele regering ooit ter beschikking heeft gehad, geen voorspoed kan geven, maar de bevolking juist gooit in de armoede, dan is het de regering die de grootste vijand van dit volk is. Het probleem waarmee wij geconfronteerd worden ligt in het menselijk falen, en niet in de economische crisis, zoals door de President steeds wordt aangegeven. Deze regering heeft steeds armoede gecreëerd!”. Harde taal van assembleelid Mahinder Jogi in gesprek met Dagblad Suriname. De politicus zegt dat hij afgelopen week in duidelijke taal tijdens de begrotingsbehandelingen in De Nationale Assemblee (DNA) aan de regering gevraagd heeft wat de regering met al deze middelen heeft gedaan, hoe zij haar prioriteiten heeft gesteld en wat het resultaat is van deze aanwendingen. Al deze vragen zijn volgens hem belangrijk om de huidige begroting te beoordelen. Ook nu weer ziet hij dat de regering met haar ingediende begroting dezelfde richting van verspilling opgaat. Tijdens de voortzetting van de assembleevergadering donderdag verwacht hij van de regering dat er duidelijke antwoorden hieromtrent worden gegeven.
Wie houdt wie voor de gek?
“Immers sociale maatregelen vragen om financiering. Deze middelen moeten ergens van daan komen. Wanneer daar tegenover geen productie staat zullen deze sociale programma’s onvolledig tot helemaal niet gefinancierd kunnen worden en zullen ze in elkaar storten”. Terwijl het staatshoofd zelf praat over differentiatie, terwijl de president zelf praat over agrarische schuur, zien we volgens Jogi dat de regering maatregelen heeft die differentiatie en de agrarische schuur gedachte te niet doen. De regering is volgens hem helemaal niet consequent geweest door vooral de government take op brandstof keer op keer te verhogen. “De government take is een van de maatregelen welke het bovenstaande ondermijnt. 60.000 ha X 165 X SRD 2 = SRD 18 miljoen X 5 jaar = SRD 90 miljoen. De regering heeft de boeren/landbouwers met meer dan SRD 90 miljoen verarmd. Op de begroting van het ministerie van LVV is slechts SRD 3 miljoen voor de stimulering van landbouw en voor veeteelt SRD 3.5 miljoen opgenomen. Hoe wil je dan de groenteschuur worden? Hoe wilt u uw doel bereiken met zo weinig geld? Wie houdt wie voor de gek?”, aldus Jogi.
Inputs en andere gebruiksgoederen 40% duurder door devaluatie
Jogi benadrukt dat de wisselkoersaanpassing ook desastreuse gevolgen voor de agrarische sector heeft. Volgens hem zijn inputs en andere gebruiksgoederen circa 40% duurder geworden, waardoor produceren nu riskanter en moeilijker is geworden. “De president praat over differentiatie. Ik praat over verkeerde prioriteiten. Hadden we in 2010/2011 een half miljard USD besteed in de rijstbouw, dan hadden we op jaarbasis nu circa USD 340 miljoen verdiend. Van 2012 tot 2016 zou het land in totaal meer dan USD 1.7 miljard hebben verdiend”, aldus het DNA-lid.
Import slachtvee is niet in het belang van de sector
De parlementariër benadrukt dat de import van slachtvee niet in het belang is van de sector. In DNA heeft hij de regering daarom gevraagd om de import van rundvlees aan banden te leggen. “Kan de regering overwegen om de belasting op import kip en kipdelen uit de regio conform te maken en de meer opbrengsten te stoppen in de AKF? Wat is de positie van het AKF? Wanneer wordt het opgetrokken? Hoe zit het met de grace periode ? Hoe zit het met de renteverlaging?”. De volksvertegenwoordiger wil concrete antwoorden van de regering hebben.
FR

error: Kopiëren mag niet!