Rusland: “Betere Adekus nodig om Dubai te worden”

aruslandAssembleelid Gregory Rusland vindt dat Suriname niet van de één op de andere dag getransformeerd kan worden tot de eerstvolgende Dubai. Om de eerste stappen daartoe te maken zou het land als eerste beter moeten investeren in zijn kader. “We horen over dromen om de eerstvolgende Dubai te zijn. Gelooft u mij, een belangrijk gegeven is de organisatie van het kader. Ik mocht deze week een rapportage volgen, waarbij enorme investeringen in het kader in Dubai worden gedaan. Wij zullen er alles aan moeten doen om dit kader klaar te maken en te organiseren, zodat zij hun bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van ons land”, stelde de NPS-voorzitter dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). De politicus vroeg hierbij wederom aandacht voor de voorzieningen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus), die een belangrijke rol dient te vervullen in dit proces. “Zij heeft het kader in huis dat in staat is om gefundeerd en duurzaam diverse ontwikkelingsactiviteiten ter hand te nemen. Zij dient daarom onze ondersteuning te krijgen.” De parlementariër verwees naar de begroting van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), waar in plaats van SRD 60 miljoen een bedrag van SRD 72 miljoen is opgebracht. “We merken dat de begroting van de Adekus is gegaan van een bedrag van SRD 2.5 miljoen voor de aanschaffingen en apart naar bedragen van SRD 7.5 miljoen en SRD 13.7 miljoen voor bijdragen.” Hierover zou hij graag van onderwijsminister Robert Peneux willen vernemen wat er precies aan de hand is. “Laten wij voorop stellen dat al deze middelen gebruikt worden voor de inhoudelijke versterking”, aldus de NPS’er.
Ordening nodig van hbo-instellingen
De parlementariër wil een duidelijk en richtig beleid hebben ten aanzien van de vele hbo-instellingen, die in de afgelopen jaren in Suriname zijn opgedoken. Aangezien zij ook kader afleveren aan de gemeenschap, moet er een dusdanige ordening komen. “Wij spelen met de toekomst van onze jongeren en die moeten niet blootgesteld worden aan avonturen”, aldus Rusland. Hij wil graag aandacht voor de Wet op Hoger Onderwijs in Suriname en de aanpassing van onze Universiteitswet.
Slechts 10% Adekus gepromoveerd
Rusland benadrukte dat het bij velen overkomt alsof de Adekus alleen opleidingen verzorgt. Echter is de universiteit volgens hem de basis voor onderzoek en dienstverlening aan de samenleving, met daaraan gekoppeld de opleidingen. “Men moet zich niet alleen richten op de creatie van fysieke infrastructuur, maar ook richten op de inhoudelijke versterking ter ondersteuning van onze universiteit.” Rusland pleit voor duidelijke inputs in de onderzoeks- en dienstverleningsfuncties van de Adekus. De zorg is dat destijds op gang gezette ontwikkelingen, zoals het opzetten van een research and development fund, een onderzoeksadviesraad en het IGSR niet de volledige ruimte hebben gehad om zich in de afgelopen jaren te ontwikkelen. Volgens Rusland is het belangrijk dat een universiteit de uitstraling en input heeft, wanneer die zich internationaal wil meten. Als we volgens hem nu kijken naar de heersende situatie op instituten van hoger onderwijs in het buitenland, zullen wij dan zien dat een groot deel van het kader van de docenten gepromoveerden zijn. “Vooral als wij willen praten over opleidingen op het niveau van masters en PHD. Wanneer je kijkt naar de situatie van onze universiteit, dan zul je merken dat niet eens 10% gepromoveerd is. Dit vormt een belemmering om volledig invulling te geven aan haar taken om de ontwikkeling van ons land te ondersteunen”, aldus Rusland.
Academisch kader nodig in leiding universiteit
Rusland benadrukte dat de Adekus een autonoom instituut is, maar het uiteindelijk de regering is die de leiding benoemt. Deze leiding moet volgens hem zodanig ingevuld worden, dat er mensen in zitten die niet alleen op basis van hun politieke overtuiging, maar ook op basis van hun academisch niveau en managementskills in de leiding terechtkomen. Aantoonbare managementskills zijn een must.
FR

error: Kopiëren mag niet!