Hooghart: “Fiso is kwade opzet politiek”

HooghartHet invoeren van het Functie Informatie Systeem voor de Overheid (Fiso) had alleen maar één doel. Dat is om politieke toppers te bevoordelen met hoge salarissen. Deze opmerking maakte CLO-topman tevens assembleelid Ronald Hooghart dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens Hooghart is Fiso gewoonweg een kwade opzet van de politiek. “Fiso heeft ministers en parlementariërs gezegend. Bij de correctie van strategische groepen hebben wij als Staat SRD 250 miljoen moeten uitgeven. Dit is naar de kapitaalgroepen gegaan. Het laagste loon van SRD 593 werd opgetrokken naar SRD 650. Maar het salaris van de top is van SRD 4000 naar SRD 9000 gegaan. Wij hebben geageerd tegen dat ding, maar 4000 naar 9000 is het salaris van een departementsdirecteur. Wanneer dat wordt verhoogd, wordt het salaris van de minister verdubbeld”, stelde de politicus.
Hbo-opgeleide is nu administratief medewerker
Volgens de politicus is de situatie nu dusdanig verergerd dat een hbo-opgeleide het werk van administratief medewerker moet doen. “Als je vroeger met een mulo kwam, kwam je direct in schaal 5. Met imeao in schaal 9, mbo schaal 12, hbo schaal 15, universitair schaal 18. Nu weet niemand waar men gaat en manipuleert men ermee. Dat Fiso-systeem is totaal subjectief. Dat ding is niet goed.” Volgens Hooghart verdiende iemand vroeger SRD 1500, maar kwam na de Fiso-introductie in aanmerking voor SRD 1200 en een relatieve overwaardering van SRD 300. “Deze persoon komt nooit vooruit, omdat die SRD 300 elk jaar wordt afgetrokken. De regering ‘killed’ mensen op lager niveau”, aldus Hooghart. Hij ziet liever de overschakeling naar het ABB (Algemeen Bezoldiging Besluit) systeem.
Hooghart gaf een sneer aan zijn oude makkers waarmee hij zelf enkele jaren terug deel uitmaakte van de NPS/VHP Nieuw Front-regering. Volgens de politicus maakte VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi toen ook deel uit van de regering en heeft hij toen als minister van Justitie en Politie ook flink genoten. Assembleevoorzitter Jennifer Simons onderbrak de politicus om aan te geven dat deze geen namen van derden moet aanhalen bij beschuldigingen.
FR

error: Kopiëren mag niet!