Gajadien kraakt harde noten met corruptiegevallen NH en LVV

Volgens assembleelid Asiskumar Gajadien zien de ontwerpbegrotingen van de verschillende ministeries niet alleen onrealistisch uit, maar bevatten zij bedragen die de staat niet eens in staat is op te hoesten. Tijdens de begrotingsbehandeling dinsdagmiddag in De Nationale Assemblee (DNA) benadrukte de parlementariër dat de regering ontwerpbegrotingen heeft gepresenteerd met een tekort van SRD 1,2 miljard of bijkans 27% van de totale inkomsten van de staat. Het assembleelid kraakte harde noten met betrekking tot de verschillende corruptiegevallen binnen de ministeries. Vooral de ‘wazige praktijken’ binnen LVV en NH kunnen volgens hem niet door de beugel. De Centrale Landaccountant Dienst (Clad) moet overal worden ingeschakeld. Gajadien typeerde corruptie als het grootste probleem van de regering. Deze kan volgens worden aangeduid als een kankergezwel. De politicus werd flink door de coalitie onder vuur genomen voor zijn opmerkingen over gevallen van corruptie. Gajadien vindt het echter een taak om zaken naar voren te brengen die niet door de beugel kunnen.
Aanpak tegen Chinese witwaspraktijken
Gajadien vroeg ondersteuning van NDP-parlementariër Stephan Tsang bij het tegengaan van Chinezen die illegale praktijken in Suriname kunnen uitvoeren. “Het is helemaal geen probleem als eerlijke Chinese bedrijven in ons land komen investeren. Maar laat het niet de criminelen zijn die met het kapitaal vluchten uit staatsbedrijven of andere particulieren vanwege aanpak van corruptie in China door de huidige Chinese president. Er zullen enorme problemen ontstaan als hier beschouwd wordt als te zijn een land waar witwassen gemakkelijk aan toegaat om vervolgens de middelen op de buitenlandse banken te doen belanden.” Volgens Gajadien wordt het voor ons land steeds moeilijker om zaken te doen met buitenlandse banken met een goede compliance. Hij zou graag van minister Gilmore Hoefdraad van Financiën willen weten wat gedaan zal worden met het ultimatum van de CFATF dat mei 2016 verstrijkt. Tsang vroeg aan de VHP’er een namenlijst van deze criminelen te presenteren. Deze lijst zou volgens hem bij de pg moeten worden gepresenteerd.
Clad-onderzoek bij LVV en Surzwam
De parlementariër stelde dat zich een heleboel ongehoorde praktijken bij het ministerie van LVV hebben plaatsgevonden. Hij zou graag de Clad bij dit ministerie ingeschakeld willen hebben. Een zwaar zorgkindje is het bedrijf Surzwam. “Opeens is dit bedrijf ook leverancier van chemicaliën geworden. Olie wordt als projectkosten geboekt en tegelijkertijd wordt olie betrokken via de pompen van het ministerie van OW. Er wordt ook als onderaannemer gewerkt voor bedrijven en niet alles wordt geboekt of niet de juiste inkomsten.” De politicus wil de financiële verslagen van Surzwam zien. “Verder zien we dat LVV zoveel chemicaliën inkoopt waarbij nog onduidelijk is wat ermee gebeurt.” Volgens Gajadien zijn in de afgelopen 3 jaren werken uitgevoerd waarvoor 5 tot 10 maal duurder is betaald. “Er is op 16 december 2013 een IDB leningsovereenkomst getekend voor 15 miljoen USD ter versterking van de agrarische sector en om de productiviteit te verhogen. Ik hoor de minister antwoorden in de wandelgangen op mijn vraag deze middelen nooit gezien te hebben. Minister waar is dit geld naar toe of waarvoor is het gebruikt?”, aldus Gajadien.

Clichéverhaal OGS en NH

De VHP’er haalde aan dat bij NH een registratiefee voor Surinamers en buitenlanders is opgenomen waarbij de inkomsten SRD 2.000 zijn. “In dezelfde begroting wordt opgegeven dat er bijkans 15.000 illegalen of 30.000 mensen werkzaam zijn in de goudsector. Hoeveel gaat men dus jaarlijks registreren? Minister, u gaat door met de zogenaamde goudordeningcommissie met het clichéverhaal dat de afgelopen 5 begrotingsjaren steeds terugkomt, wat deze commissie zal bewerkstelligen.” Het lid haalde ook aan de goudconcessie aan de Saramaccarivier die bij Goldenstar was en verkocht zou zijn aan Newmont. Deze concessie is onder druk ontnomen, maar tegelijkertijd uitgegeven aan Tranquilio Mining NV. “Op een bepaald moment zijn twee zakelijke rechten gevestigd op deze concessie. Mogen wij deze stukken van de minister alsnog krijgen?”, stelde de politicus.
President is onschuldige duif
“Het antwoord van de president roept juist vraagtekens op.” De politicus is niet te spreken over de kwestie Alcoa, waar het staatshoofd ervoor kiest om achter gesloten deuren hierover te praten, terwijl het volk informatie wordt weerhouden. “Dit terwijl hij een leugenachtige verklaring over de multinational aan het volk heeft voorgehouden.” Volgens de politicus wordt alles met de mantel der liefde gedekt en toont president Desi Bouterse ook geen serieusheid wanneer hij stelt dat Suriname een ‘Fiod’ hier moet opzetten om achter de gelden te gaan die op een onrechtmatige manier zijn verdiend. “Het staatshoofd is de onschuldige duif”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!