Santokhi: ‘Operationele kosten buitenlandse posten toegenomen op begroting’

santokhiii.1De VHP-parlementariër Chan Santokhi heeft gisteravond het buitenlands beleid van de regering Bouterse-Adhin aan de tand gevoeld. Middels een aantal vragen vroeg de VHP-voorzitter opheldering aan de regering over het te voeren beleid en de coördinatie daarvan. Volgens Santokhi zijn in de nota van wijziging van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor buitenlandse posten de operationele kosten gegroeid van SRD 72 miljoen naar SRD 86 miljoen. ‘Dit terwijl de president aangekondigd heeft te zullen bezuinigen met buitenlandse posten’, zei Santokhi.
De VHP-topman wil graag van de regering weten wat de daadwerkelijke kosten zijn op jaarbasis van een buitenlandse post. ‘Dan wil ik niet alleen weten wat de jaarsalarissen zijn, maar ook de andere kosten die er gemaakt worden. Bijvoorbeeld van mensen met gezinnen.’ Santokhi wil ook weten wat het terugroepen van personeel zal kosten. ‘Wat kost het om het personeel terug te brengen. Wat voor juridische aspecten komen bijkijken, rekening houdende met gesloten contracten met betrekking tot bijvoorbeeld huisvesting en onderwijs.’
Santokhi wil ook uitleg van de regering met betrekking tot aanschaf van het gebouw in Parijs, Frankrijk, waarin de Surinaamse ambassade gehuisvest zou worden. ‘Is er na 2 jaar ambassade Parijs al geëvalueerd wat voor rendement dit buitenlands beleid heeft opgeleverd? Wat heeft het allemaal gekost? Wat is het beleid nu met betrekking tot Parijs?’ Hij vraagt de regering of in deze economische situatie het nodig is om te gaan investeren in vestigingen van diplomatieke posten in Equitoriaal Guinea en Duitsland.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!