Jogi: “Brand Staatsolie is een teken”

JogiAssembleelid Mahinder Jogi vindt de officiële benoeming van Rudolf Elias tot algemeen directeur bij Staatsolie een grote misstap van president Desi Bouterse. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat het een teken is wanneer de staatsolieraffinaderij in brand vliegt, terwijl het staatshoofd op hetzelfde moment bezig was de eerste brandstof van de raffinaderij in zijn voertuig te tanken. De politicus zegt dat hij in oktober indringende vragen aan het staatshoofd had gesteld met betrekking tot vermeende corruptie binnen het staatsbedrijf. De Staatsolieraffinaderij te Tout Lui Fout zou volgens hem miljoenen meer hebben gekost, dan vooraf was begroot. Daarnaast zou het bedrijf met een miljoenenclaim van meer dan Euro 50 miljoen zitten. “Ik vind dat de regering voorbarig is geweest en dat het staatshoofd het parlement negeert. Dat de president de oppositie negeert is geen punt, maar als de president de coalitie negeert is het wel een punt”, stelt de politicus. Volgens de parlementariër heeft NDP-parlementariër Rabin Parmessar bij de aanvang van de begrotingsbehandeling ook duidelijk aandacht gevraagd voor de kwestie binnen de verschillende staatsbedrijven. Volgens Parmessar zijn er zelfs gevallen, waarbij directeuren van staatsbedrijven meer dan 26 maanden salaris toucheren. Jogi benadrukt dat de president even moet kijken waar precies dit geval zich afspeelt. “Het gaat om een groot bedrijf. Laat de president even het salaris van de Staatsoliedirecteur checken. Naast zijn forse salariëring (SRD 300.000) geniet hij ook van privileges”, stelt de parlementariër.
Jogi stelde deze kwestie maandag ook tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Binnen het parlement is kamerbreed van beide kanten aandacht van de regering gevraagd voor het functioneren en reilen en zeilen binnen staatsbedrijven. Zeker wat Staatsolie betreft zijn er veel vraagpunten die aan de orde zijn geweest. “Waarom heeft de president tot nu toe geen gedegen antwoord gegeven”, stelde de politicus in het parlement. NDP-fractieleider Andre Misiekaba was het echter niet eens met de stelling van de VHP’er. Misiekaba vindt niet dat de president de oppositie negeert en nog minder de coalitie. “De president heeft hier met ons gezeten en gewerkt tijdens de APB, waarbij hij is ingegaan op de zaken die gesteld zijn in zijn algemeenheid. Het staatshoofd heeft herhaaldelijk aangegeven dat detailzaken door ministers onder de loep zullen worden genomen.” De NDP-fractieleider vindt dat Jogi niet zo een ‘ophef’ moet maken, omdat de regering nog niet aan het woord is geweest. Dat kan pas als alle leden van het parlement hun bevindingen over de begrotingen hebben gepresenteerd. Misiekaba werd in zijn stelling ondersteund door vicevoorzitter Melvin Bouva.
FR

error: Kopiëren mag niet!