Kalloe noemt lancering producten Staatsolie politieke stunt

“De stemming bij de samenleving is in mineur. Dit is een politieke stunt om de mensen zogenaamd hoopvol te stemmen. Het is gewoon voor-de-gekhouderij”, zegt Richard Kalloe, in reactie op de ceremoniële introductie van eigen premium diesel en gasoline van Staatsolie Maatschappij NV. Ricard Kalloe is nog steeds de mening toegedaan dat bij elke liter benzine door Staatsolie te produceren, het bedrijf verlies zal lijden.
Na de eerste concepten was het volgens hem al duidelijk dat onze olie moeilijk te raffineren was. Dat wist men al vanaf de periode van Eddy Jharap. Men zou dus een duurdere raffinaderij moeten opzetten, die 20%-30% duurder zou zijn. In plaats van US$ 300 miljoen zou het US$ 400 miljoen moeten kosten. Het is uiteindelijk bijna een miljard US$ geworden. “De raffinagekosten zijn ongeveer US$ 9. De winningskosten zijn ongeveer US$50. Andere kosten zijn nog niet meegerekend. Men komt op een kostenplaatje van tussen de US$ 60 en US$ 70 per geraffineerd product. Men kan nu buiten de Caricom voor US$ 70 gasoline super importeren. Dat is goedkoper dan wat Staatsolie zal produceren. Als je het uit de Caricom haalt, wordt het nog goedkoper omdat men geen heffing betaalt”, zegt Kalloe.
Kalloe vraagt zich dus af hoe men in het buitenland wenst te concurreren als men bij de kosten meer uitgeeft dan de prijs die men buiten zal krijgen. “Hoe ga je concurreren in het buitenland, terwijl ze daar allemaal goedkopere benzine hebben? Het idee dat de regering kan verbieden om brandstof te importeren, moet men durven te implementeren. Je kunt het verdragsmatig niet doen. Alles is gebaseerd op reciprociteit. Ze weten dat ze het product niet kunnen slijten op de lokale markt, vandaar een smoes van export”, aldus Kalloe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!