Jitendra Kalloe: “SRD 3 miljoen niet voldoende om Suriname tot voedselschuur te maken”

Assembleelid Jitendra Kalloe vindt het bedrag van SRD 3 miljoen niet realistisch en onvoldoende om Suriname tot de voedselschuur van de regio te maken. “Terwijl de regering praat over productieverhoging, zien wij dat er voor het begrotingsjaar 2016 voor stimulering van de landbouwsector SRD 3 miljoen is begroot. Hoe gaan wij Suriname tot een voedselschuur maken om meer dan 100.000 hectare per jaar te gaan produceren wanneer je zo een precair bedrag uittrekt ter stimulering van de landbouw sector”, stelde Kalloe tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens Kalloe heeft het ministerie van LVV eveneens een bedrag van SRD 5.154.000 opgenomen voor de verbetering van de landbouwinfrastructuur. “Hoeveel gaat de regering investeren in de agrarische sector de komende 4 -5 jaren, waarbij er een goed ontwikkelingsplan en een financieel plan gemaakt wordt over de projecten die uitgevoerd zullen worden? Regering u dient een lang termijn planning te maken voor het willen gaan naar richting niet alleen een voedselschuur, maar een sterke economie, werkgelegenheid en voedselzekerheid. Regering u moet vooruit kunnen plannen als u een voedselschuur wil worden in de regio. U moet elke extra inkomen investeren in deze sector”, aldus Kalloe.
Rijstbedrijf Wageningen gesloopt en verkocht als schroot
Volgens Kalloe is van de beloofde US$ 60 aan subsidie thans SRD 100 per ha aan de boeren uitbetaald. Hij zou graag van LVV willen weten wanneer de rest van het bedrag aan de boeren wordt uitbetaald met de beloofde 2 zakken kunstmest per ha erbij. Volgens Kalloe waren er voor de verkiezingen grote plannen voor de wederopstart van het rijstbedrijf van Wageningen. Delen van het fabriek zijn volgens hem ook al gesloopt en verkocht als schroot. “Echter is men nooit aan de opbouw ervan begonnen, ondanks dat er financiële middelen hiervoor ter beschikking waren. Integendeel is er gekozen voor een mini-pellerij voor een megabedrag. Wat zijn de planningen in vooruitzicht ten aanzien van dit bedrijf? Hoeveel boeren zou de regering kunnen voorzien om met een AKF-lening hun ondernemingen te kunnen draaien of op te starten op basis van 6.75%p/jr?”
Beter kader bij Adron nodig
Volgens Kalloe is al geruime tijd een nieuw managementteam benoemd bij Adron. Dit rijstinstituut heeft volgens hem door het ontbreken van goed opgeleide mensen niet goed kunnen functioneren. “Integendeel merken wij dat het instituut geen toegevoegde waarde heeft voor de sector wanneer boeren (innovatief) nu kiezen voor zaaizaad vanuit Guyana. Wanneer denkt de regering om de juiste kader bij dit instituut in te zetten? De zaaizaadproductie moet opgevoerd worden”, aldus Kalloe.
FR

error: Kopiëren mag niet!