Elias: Suriname hoeft nooit meer diesel te importeren

Front 1Staatsolie Maatschappij NV vierde gisteren haar 35-jarig bestaan. Bij dit 35-jarig bestaan vond ook de ceremoniële introductie van haar eigen premium diesel en gasoline plaats. De viering van dit heugelijk feit werd bijgewoond door president Bouterse, die zelf zijn presidentiële auto als eerste mocht tanken met een Staatsolieproduct bij het GO2-tankstation aan de Zwartenhovenburgstraat. Staatsolie kan hiermee twee producten toevoegen aan de reeds bestaande productenlijn van het bedrijf. Het bedrijf is nu actief op verschillende gebieden en heeft geïnvesteerd in een variatie van verschillende sectoren om haar relatie met de lokale markt te versterken.
Toen de olieprijzen hoog waren, heeft Staatsolie veel geld geïnvesteerd in de downstream. Er is geld geïnvesteerd in het opwekken van elektriciteit (upgrading van 14 MW naar 96 MW). Er is geïnvesteerd in de retail (Texacostations overgenomen). Het product dat in Saramacca uit de grond wordt gehaald, wordt vandaag de dag met pijpleidingen naar Tout Lui Faut gestuurd voor productie. Waarnemend directeur Rudolf Elias bracht dank uit aan de aandeelhouder (de overheid), de voorzitter van het parlement en de obligatiehouders voor het vertrouwen dat in hen is gesteld.
Minimaal 4000 barrels per dag voor export
Staatsolie maakt volgens Elias zo meteen genoeg diesel om te kunnen exporteren. De Surinaamse markt vraagt ongeveer 4000 barrels diesel per dag. Staatsolie zal zo meteen 8000 barrels per dag produceren. Het bedrijf kan volgens de directeur minimaal 4000 barrels exporteren. ‘Dat is prachtig voor Suriname, omdat wij zo meteen de toegevoegde waarde kunnen exporteren in plaats van crude-oil. Suriname hoeft nu minder dollars uit te geven om diesel te importeren, en wij krijgen meer dollars omdat wij een hoogwaardig product kunnen uitvoeren. Ik ben ervan overtuigd dat wij vanaf vandaag nooit meer diesel hoeven te importeren, omdat wij meer dan voldoende produceren om de markt lokaal te voorzien’, stelt Elias.
Voor gasoline is het verhaal wat anders. Het bedrijf zal niet de hele markt kunnen voorzien, maar mikt op zeker 50%. Die 50% zal bij de GO2-stations worden verkocht. Voor minister Regilio Dodson is dit moment zowel als minister als ex-werknemer inderdaad een moment om heel trots te zijn. Er is op land al een heleboel gedaan. Volgens Dodson moet men nu misschien nog kijken naar wat productieverhoging. Hij zegt verder dat er zeker naar de activiteiten op zee (offshore) heel nauw wordt gekeken.
Staatsolie heeft op zee een groot deel van Surinaams territoir gereserveerd voor eigen productie en is partnerschappen aangegaan met buitenlandse ondernemingen. Het bedrijf is zelf nog niet offshore gegaan, maar de minister heeft hoge verwachtingen. ‘We hopen tegen volgend jaar die jackpot te slaan’, meent de minister. Ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva, vond het een moment om nooit meer te vergeten. ‘Wij moeten nooit meer denken aan het importeren van diesel uit het buitenland, terwijl wij het hier hebben. Met 35 jaar Staatsolie hoop ik dat Surinamers beseffen dat wij het echt kunnen’, stelde Bouva.
Bouva hoopt dat bedrijven in andere sectoren er inspiratie uit putten en overstappen van het exporteren van grondstoffen naar het exporteren van eindproducten of producten met een toegevoegde waarde.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!