Staatsolieraffinaderij krijgt harde klap op dag 35-jarig bestaan

StaatsolieEen deel van de Staatsolieraffinaderij te Tout Lui Faut is zondag in brand gevlogen. De brandweer kreeg de melding om 12.04 uur. De brandweer van post Toekomstweg rukte na 2 minuten uit en arriveerde na 5 minuten op het brandadres. In deze ging het om een flensverbinding, die vermoedelijk door lekkage in brand stond, waarbij de vlammen zich onder enorme druk hebben kunnen vormen. De brand is na ongeveer een kwartier tezamen met de bedrijfsbrandweer van Staatsolie op zeer tactische wijze onder controle gebracht. Momenteel is het proces van afkoeling in volle gang. Volgens algemeen directeur Rudolf Elias is de olie met de buitenlucht in aanraking gekomen, waardoor de brand is ontstaan. De brand is bij de modules ‘destillatie en vacuüm’ begonnen. De destillatiekolom wordt gebruikt om de ruwe olie te koken, waarna bij verschillende kookpunten de producten worden afgetapt. Het is nog niet duidelijk wat de exacte schade is van de brand.
De raffinaderij is sinds maandag 7 december door de stroomuitval van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) niet in bedrijf. Hoewel het dochterbedrijf Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) NV leverancier is van energie, is de raffinaderij verbonden aan het net van EBS. Als de hoogspanning van Afobaka uitvalt, schakelen SPCS en EBS automatisch uit. De powerplant start binnen een uur op, maar de raffinaderij neemt 10 tot 12 dagen om weer in productie te zijn. De raffinaderij zou volgens planning vanaf dinsdag weer in productie zijn. De brand is een harde klap in het gezicht van het staatsbedrijf, dat dezelfde dag nog zijn 35-jarig bestaan vierde met de launch van eigen geproduceerde gasoline en premium dieselolie. Met het uitbreken van de brand kan de productie ook in gevaar komen.
Vanaf 2011 is door Staatsolie US$ 981 miljoen geïnvesteerd in verschillende projecten. Het doel van deze investering is om de capaciteit van de raffinaderij van 7.000 barrels naar 15.000 barrels per dag uit te breiden. Het bedrijf produceert hoogwaardige diesel en gasoline. De realisatie van het project heeft uiteindelijk US$ 121 miljoen meer gekost. De hoofdaannemer Saipem uit Italië had US$ 1,2 miljard gevraagd voor het contract, omdat het risico heel hoog ingeschat was. Volgens verschillende assembleeleden riekte dit contract naar corruptie, vooral vanwege het slechte imago van het Italiaans bedrijf op internationaal gebied.
FR

error: Kopiëren mag niet!