Basiszorgwet mist preventieve zorg

Preventieve zorg zou meer aandacht moeten krijgen in de Wet Nationale Basiszorgverzekering (WNB). VHP-parlementariër Dewanchandrebhose Sharman merkt dat de WNB sterker gefocust is op de curatieve zorg. In de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn er volgens Sharman geen geldmiddelen vrijgemaakt om de preventieve zorg ter hand te nemen. “Gezondheid van de mens is meer dan curatieve zorg alleen”, zei hij vrijdag in DNA tijdens de begrotingsbehandeling. De arts zegt dat de preventieve zorg juist goedkoper is dan curatieve zorg en bespaart de mens een heleboel ellende. Daarom zou preventie meer gepromoot moeten worden. Verder zegt Sharman dat de wet andere problemen heeft. Zo zijn bepaalde medicamenten vaak niet te verkrijgen met de Basiszorgverzekering. Sharman bekritiseerde een bepaald fonds dat in het leven wordt geroepen door de regering en waarmee mogelijkheid tot goedkope lening geboden wordt. ‘Wanneer gaan arme mensen op een bank geld lenen om geleend geld terug te betalen’, vroeg Sharman zich af.

error: Kopiëren mag niet!