Rosebel handhaaft ‘no-work-no-pay’ principe

De Canadese multinational Rosebel Goldmines (RGM) zal het principe van no-work-no-pay blijven hanteren tegen arbeiders die in de afgelopen 9 dagen geen arbeid hebben verricht. Kortgedingrechter Anand Charan heeft de Rosebel Goldmines Werknemers organisatie (RGWO) opgedragen het werk volgens het werkrooster te hervatten. Het is de bond ook verboden werknemers aan sporen of aan te zetten inbreuk te plegen tegen de concessierechten van de Canadese multinational. Daarnaast mag de equipment van het bedrijf niet meer gebruikt worden voor andere doeleinden. Dit deelde de directe van het Canadees goudbedrijf donderdagmiddag mee tijdens een persconferentie. Volgens RGM-manager Sharmila Jadnanansing heeft het bedrijf in totaal USD 8 miljoen aan omzetverlies geleden, sinds de lamlegging van het werk op 1 december. Het bedrijf zal mogelijkheden bekijken om het verlies op een bepaalde manier te compenseren, maar kan er niet voor zorgen dat stakende arbeiders worden uitbetaald.
Opstarten plant duurt 3 dagen
Volgens Jadnanansing zal het zeker 3 dagen duren voordat de plant optimaal kan functioneren. Het bedrijf is kort na het vonnis gelijk gestart met het opstartproces. De kortgedingrechter heeft alle 4 vorderingen van de werknemersbond afgewezen. De RGWO had de rechter gevraagd om Rosebel te veroordelen om wederom voor de Bemiddelingsraad te verschijnen, Rosebel te verbieden om werknemers opdracht te geven het werk te hervatten, verbieden handelingen te verrichten die zou leiden tot personeelsinkrimping en verbieden de 70 werknemers, die de afvloeiingsregeling niet hebben geaccepteerd, te verplichten thuis te blijven. Jadnanansing benadrukte dat het bod van de multinational veel beter is dan wat de Surinaamse wetgeving voorschrijft. Vandaar dat de overige 90 personeelsleden dat wel hebben geaccepteerd.
‘We gaan kijken wat de Bemiddelingsraad zegt’
Jadnanansing benadrukte dat de RGM-directie wel donderdagavond bij de tweede bemiddelingspoging van de Bemiddelingsraad aanwezig zal zijn. “We gaan kijken wat de Bemiddelingsraad zegt”, stelde de RGM-topper. Vooralsnog heeft het bedrijf geen agenda van de BR ontvangen, waardoor zij vooraf ook niet wist wat er precies daar te bespreken zou zijn. De bedoeling is om de Surinaamse instituten te respecteren en daarom daar aanwezig te zijn. De eerste onderhandelingen liepen volgens haar spaak, omdat de RGWO een brief naar de BR had gestuurd, waarvan de RGM directie niet op de hoogte was. Door het uitbreken van de acties is daarvan afgezien. Het is wel onduidelijk of Rosebel het advies van de BR zal opvolgen.

‘We zijn geen witte mensen, maar Surinamers’

Jadnanansing benadrukte samen met de overige 3 directieleden dat het haar verbaasd om uit de media en verschillende hoeken te vernemen dat de RGM-directie uit witte mensen bestaat. Zij toonde duidelijk aan dat het helemaal geen witte mensen, maar grotendeels Surinamers zijn die leiding geven aan het bedrijf. “Het is een hard proces om collega’s aan te geven dat zij afgevloeid worden. Wij moeten dat echter doen om het bestaan van RGM en de inkomsten voor de Staat Suriname te garanderen”, aldus Jadnanansing .
38 Guyanezen in dienst
Jadnanansing vertelde dat het een pertinente onwaarheid is dat het bedrijf Surinamers heeft afgevloeid en in hun plaats Guyanezen heeft ingezet. Het bedrijf telt volgens haar 38 Guyanezen ofwel Caricom-medewerkers, die reeds voor 2015 in dienst zijn getreden. Volgens haar moet dit geen probleem zijn, omdat Suriname lid is van de Caricom. RGWO-voorzitter Lloyd Read heeft de RGM-directie gelijk na de uitspraak aangegeven deze uitspraak te zullen respecteren. De vakbondsman heeft de werknemers hierna toegesproken.
FR

error: Kopiëren mag niet!