Rechter zal 17 getuigen horen tegen Duiker en Vaseur

De rechter-commissaris zal 17 getuigen horen tijdens het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de megafraudezaak van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). Tot nu toe zijn er slechts 2 getuigen gehoord. Dit bevestigt advocaat Eloa van der Hilst tegenover Dagblad Suriname. Van der Hilst, die advocaat is van Kenneth Vaseur, benadrukt dat de rechter-commissaris sinds de aanvang van het gvo op 2 december gisteren pas de tweede getuige heeft gehoord. Hierdoor zou het volgens haar moeilijk zijn om aan te geven of er wel of niet belastende verklaringen tegen haar cliënt en de medeverdachte, Willy Duiker, zijn afgelegd. De rechter-commissaris vond een gvo op zijn plaats, omdat er teveel tegenstrijdige informatie aanwezig is. Willy Duiker, de ex-waarnemend EBS directeur, is afgelopen dinsdag op verzoek van zijn raadslieden, Raoul Lobo, Frank Truideman en John Kraag, door het Hof van Justitie op vrije voeten gesteld.
Vaseur blijft nog even in zijn cel
Kenneth Vaseur, de in ongenade gevallen ex-EBS directeur, wordt voorlopig nog niet in vrijheid gesteld. Zijn verdediging is volgens Van der Hilst druk doende bezig hem op vrije voeten te krijgen. De advocaat wil uit proceseconomische redenen niet vooruitlopen op zaken en wacht de ontwikkelingen af. Het verzoek daartoe is echter al ingediend. Eind september werd Vaseur op verzoek van Van der Hilst door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie tekende direct hoger beroep aan, waarna het Hof van Justitie het verzoek aan het OM toewees.

OM krijgt Duiker niet meer in detentie

Volgens Lobo is Duiker reeds op vrije voeten gesteld en kan het OM in dit stadium geen hoger beroep meer aantekenen. Het gaat immers om een besluit van het HvJ. Het verzoek werd op grond van artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering ingediend, waarna het Hof het verzoek honoreerde. De bewaring van Duiker werd eind november samen met Vaseur met 30 dagen door de rechter-commissaris verlengd. Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, is in vroeg stadium op vrije voeten gesteld. Greenland zou samen met de aannemers, Superior Contracting en Olibis, het energiebedrijf voor miljoenen hebben opgelicht. Het rapport van de Centrale Landaccountant Dienst (Clad) constateerde grove onregelmatigheden in het uitgavenbeleid van zowel Duiker als Vaseur. Duiker heeft eerder aangegeven dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij dit statement via zijn advocaat John Kraag in. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten.
FR

error: Kopiëren mag niet!