Duiker is vrij!

Willy Duiker, de in ongenade gevallen ex-waarnemend directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), is dinsdag door het Hof van Justitie in vrijheid gesteld. Dit bevestigt zijn advocaat Raoul Lobo tegenover Dagblad Suriname. Volgens Lobo heeft hij samen met de overige raadslieden een verzoek op grond van artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering ingediend, waarna het Hof het verzoek honoreerde. De bewaring van Duiker werd eind november samen met Kenneth Vaseur, de medeverdachte in de EBS megacorruptiezaak, met 30 dagen door de rechter-commissaris verlengd. Op 2 december is reeds een aanvang gemaakt met het gerechtelijk vooronderzoek (gvo). Tijdens dit onderzoek worden verschillende getuigen gehoord. De zaak tegen Duiker loopt normaal door. Volgens Lobo moest Duiker reeds dinsdag op vrije voeten zijn.
De rechter-commissaris vond een gvo op zijn plaats, omdat er teveel tegenstrijdige informatie aanwezig is. De verdediging van Vaseur is tot nu toe niet in geslaagd hem op vrije voeten te krijgen. Ook Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, is in vroeg stadium op vrije voeten gesteld. Greenland zou samen met de aannemers Superior Contracting en Olibis het energiebedrijf voor miljoenen hebben opgelicht. Het rapport van de Centrale Landaccountant Dienst (Clad) constateerde grove onregelmatigheden in het uitgavenbeleid van zowel Duiker als Vaseur. Duiker heeft eerder aangegeven dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij deze verklaring via zijn advocaat John Kraag in. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten.
FR

error: Kopiëren mag niet!