Bloemenhulde bij Bastion Veere: Misdaden mogen niet onbestraft blijven

frontDe nabestaanden van de 15 Surinaamse mannen die op 8 december 1982 werden doodgeschoten, waren gisteren weer bij elkaar om hen te gedenken. De Stichting 8 december 1982 deed dit middels een bloemenhulde bij het Nationaal monument Bastion Veere- 8 december 1982. Het monument is in 2009 opgericht als blijvende nagedachtenis van de 15 mannen. Het monument te Fort Zeelandia, waar de 15 Surinamers 33 jaren geleden, op 8 december op gruwelijke wijze werden doodgeschoten.
Een indrukwekkend deel van het monument wordt gevormd door de muur der herinnering. De muur van het fort waar de kogelinslagen nog te zien zijn.
Volgens de stichting hebben Surinamers het democratisch Suriname waar zij in leven met alle vrijheden en rechten vooral te danken aan de strijd die deze mannen hebben gevoerd.
Voor de huldiging gingen een dominee en een pandit in gebed. Die benadrukten dat de misdaden niet ongestraft zullen blijven. Die moed werd door de priesters uitgesproken. Het ligt in de bedoeling dat de nabestaanden de strijd niet zullen opgeven.
Zeker elf van de slachtoffers waren jonger dan 45 jaar. Duidelijk moet zijn dat tegen de mannen doodvonnissen zijn uitgevoerd. Ze werden geëxecuteerd zonder enige vorm van proces.
De 15 mannen waren: De advocaten John Baboeram (31), Kenneth Goncalves (42), Eddy Hoost (48) en Harold Riedewald (49), de psycholoog Gerard Leckie (39), de docent wis- en natuurkundige Sugrim Oemrawsing (42), de journalisten Bram Behr (31), Frank Wijngaarde (43), Jozef Slagveer (42), Lesley Rahman (28) en Andre Kamerveen (58), o.a. ook radio eigenaar, de militairen Surendre Rambocus (29) en Jiwansingh Sheombar (25), de vakbondsman Cyril Daal (46) en de ondernemer Robby Sohansingh (37).
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!