Staatsolieraffinaderij down door black-out EBS

De Staatsolieraffinaderij te Tout Lui Faut is sinds de totale black-out van afgelopen maandag down. Dit bevestigt Rudolf Elias, algemeen directeur van het staatsbedrijf. Volgens de Staatsolietopman hoeft dit echter geen paniek te betekenen. Het bedrijf is momenteel druk bezig de raffinaderij weer op te starten. “De levering van premium diesel en premium gasoline op 13 december aan GOw2 komt niet in gevaar. Er is in de afgelopen periode voldoende voorraad geproduceerd, zodat de Surinaamse bevolking aanstaande zondag in ieder geval bij het station te Beekhuizen Surinaamse producten kan tanken”, stelt Elias. De leiding van het oliebedrijf meldt verder dat er gisteren een lading premium diesel, die door onze raffinaderij is geproduceerd, in de opslagtanks van GOw2 is geleverd.
Geruchten over verkoop importgasoline bij launch
Al enkele dagen bleken geluiden te circuleren dat de Staatsolieraffinaderij met een stroomstoring te kampen zou hebben. Aan de hand hiervan zou er dan getracht worden om importgasoline bij de launch te verkopen. De gemeenschap hoeft volgens de Staatsolieleiding helemaal niet te vrezen voor eventuele calamiteiten, aangezien de raffinaderij al een behoorlijke voorraad in de opslagtanks heeft. President Desi Bouterse zal als eerste staatsburger tijdens het 35-jarig bestaan van Staatsolie in staat worden gesteld de echte Surinaamse gasoline te tanken. GOw2, een dochtermaatschappij van Staatsolie, zal primair dienen als verkooppunt. Roy Boedhoe Enterprises (RBE) en SOL zullen het overschot delen. Het brandstoftransport zal plaatsvinden via pijpleidingen die 30 meter onder de bodem van de Surinamerivier zijn gelegd.
Staatsolie gasoline niet goedkoper
Het staatsbedrijf heeft reeds meerdere malen aangegeven dat de door hem geproduceerde brandstof niet goedkoper aan de man zal worden gebracht. Behalve dat het staatsbedrijf marktconform moet blijven opereren, zal de Staat haar aandeel in de brandstofprijs – de government take – niet zo gemakkelijk opgeven. Dit zou namelijk een groot gat kunnen slaan aan de inkomstenzijde van de staatsbegroting, tenzij er andere inkomstenbronnen bijkomen. De prestatie van Staatsolie komt op een moment waarop Suriname in een diep dal zit en de inkomsten aan de pomp kunnen dienen om meer zuurstof te brengen in de financieel-economische longen. Door de sterk teruggelopen inkomsten van Staatsolie, als gevolg van de internationaal dalende prijs, komt er wat verlichting. Markant is dat Suriname door de eigen productie zelfvoorzienend wordt in de behoefte aan brandstof. Een besparing van een paar honderd miljoen US dollars op de overheidsbegroting vloeit voort uit de productie, terwijl Staatsolie meer zal verdienen uit elk vat ruwe olie.

error: Kopiëren mag niet!