Currie en Muringen slepen TCT voor de rechter

Dirk Currie en Kenneth Muringen, de ex-directieleden van het Telecommunicatie Bedrijf Suriname (Telesur), slepen het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) voor de groene tafel. Dit bevestigt advocaat Monique Vos tegenover Dagblad Suriname. De Raad van Ministers heeft woensdag 2 december toestemming verleend aan minister Andy Rusland van TCT om Currie te ontslaan. Zowel algemeen directeur Currie als financieel directeur Muringen van Telesur mogen een ontslagbrief tegemoet zien. Vos zegt echter dat haar cliënten formeel nog niets over hun ontslag hebben vernomen. “Geen van beide heren heeft tot op dit moment enig bericht daarover ontvangen. Het enige dat zij hebben ontvangen, is dat zij zijn geschorst. Daar is er verweer over gevoerd”, stelt de advocaat. Vos benadrukt dat zij vooralsnog niet inhoudelijk op de vordering kan ingaan, omdat zij hierover nog overleg met haar cliënten moet plegen. Beide kortgedingen zijn apart ingediend en gaan donderdag aanstaande voor.
Financiële onregelmatigheden
Beide heren werden eerder geschorst, omdat de nieuwe raad van commissarissen onder leiding van Gardelito Hew A Kee meent financiële onregelmatigheden te hebben ontdekt. Currie en Muringen hebben zich verweerd in deze kwestie. Ondertussen bleek dat de situatie onwerkbaar was geworden, omdat de bedrijfstoppers menen dat de verstandhouding met de nieuwe raad van commissarissen door deze kwestie zodanig is verslechterd dat zij ook geen voortzetting wensen van dit samenwerkingsverband. Zowel Rusland als Hew A Kee zaten in een meeting en konden de krant niet te woord staan.
Strafrechtelijk onderzoek nog niet nodig
Om een strafrechtelijk onderzoek op dit moment in te schakelen zou prematuur zijn. Volgens assembleelid Patrick Kensenhuis, lid van de vaste DNA commissie TCT, zijn er op dit moment slechts financiële onregelmatigheden ontdekt, waarvan de verantwoording niet adequaat is geweest. Volgens hem is door het wegvallen van het vertrouwen in de directie ervoor gekozen om het dienstverband te beëindigen. Het intern onderzoek duurt echter nog voort. Indien er inderdaad bepaalde zaken opduiken, neemt hij aan dat het ministerie en RvC niet ervoor zullen schromen om de Centrale Landaccountant Dienst (Clad) en of de procureur-generaal in te schakelen. “Iedereen pakt zijn zaken op een andere manier aan. Ik neem aan dat de RvC van Telesur een ander strategie heeft en op dit moment bezig is de administratie in het staatsbedrijf door te lichten. Op grond daarvan zijn deze besluiten genomen”. Volgens de politicus is dit het verschil met het strafrechtelijk onderzoek van de NV Energie Bedrijven Suriname, waar pas na de bevindingen in het Clad-rapport de RvC en ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen geen enkel keus hadden, dan deze maar aan het Openbaar Ministerie over te dragen. Voor vrijdag zal Kensenhuis inhoudelijke zaken met TCT-minister Andy Rusland bespreken.
Belangen worden niet beschermd
Volgens het voorlopig onderzoek zouden Currie en Muringen onder hun toeziend oog een bedrag van USD 2 miljoen uit het Telecommunicatiebedrijf hebben laten verdwijnen. Bij verschillende politici en gemeenschap is sinds het uitkomen van deze informatie de vraag gerezen of het niet inschakelen van de Clad of het OM een manier van belangenbescherming zou zijn geweest. Kensenhuis ontkent dit echter. “Ik weet niet of er bepaalde belangen beschermd moeten worden en waarom dat zou moeten gebeuren”, aldus de parlementariër.
FR

error: Kopiëren mag niet!