Suriname bijna op zwarte lijst CFATF

Suriname dreigt wederom op de zwarte lijst te komen van landen die hun wetgeving niet hebben aangepast aan regionale en internationale standaarden, om het witwassen van gelden en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Suriname is lid van de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF), de regionale waakhond, die onder andere erop toeziet dat landen voorkomen dat er ongebruikelijke financiële transacties plaatsvinden. De CFATF heeft per december 2015 Suriname een waarschuwing gegeven dat haast moet worden gemaakt met de aanpassing van enkele wetgevingsproducten. Suriname heeft tot mei 2016 de kans om duidelijke stappen hiertoe te ondernemen. Anders wordt het op de zwarte lijst geplaatst. De consequentie van het op de zwarte lijst komen te staan, is dat het totale betalingsverkeer van het land wordt ontwricht. Volgens het pas uitgegeven rapport van de organisatie heeft ons land wel vooruitgang geboekt ter verbetering van zijn AML/CFT handhavingsregime met inbegrip van verbeteringen in de criminalisering van het witwassen van geld en terrorismefinanciering en de versterking van due diligence-vereisten.
Deze kwestie werd ook in 2014 door oud-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi in De Nationale Assemblee (DNA) aan de orde gesteld. Volgens de politicus worstelt Suriname al langer dan vijf jaar met de door de CFATF voorgestelde aanpassingen in de wet op het gebied van Anti Money Laundering (AML) en Counter Terrorist Finance (CTF). Ondanks hij aandacht in 2014 heeft gevraagd, ziet hij jammer genoeg dat de geschiedenis zich weer herhaalt. Buurland Guyana, dat zich ook niet heeft gehouden aan de waarschuwing van de CFATF, is reeds lang op de zwarte lijst geplaatst. Kort na de aankondiging van Tjin-A-Tsoi in 2014 heeft het parlement de aangepaste wetten, kapitaalverkeer en de daarbij behorende sanctiewet aangenomen. Volgens CFATF duurt het echter te lang voordat Suriname op een lijn komt met de regels van de CFATF.
FR

error: Kopiëren mag niet!