Botsing tussen auto en drone

'AANRIJDINGDoor de Casas is enige tijd terug aangekondigd dat er regelgeving in de maak is voor drones. Een drone wordt door de Federal Aviation Administration van Amerika gedefinieerd als ‘een onbemand luchtvaartuig’. Het kan hierbij zowel gaan om een luchtvaartuig dat op afstand bestuurd wordt als een variant die een vooraf geprogrammeerde vliegroute aflegt. Vaak zijn drones voorzien van een camera, waarmee zowel foto’s als films gemaakt kunnen worden.
Er zijn internationaal aardig wat veranderingen opgetreden met betrekking tot het reguleren van drones. Deze zijn vandaag de dag gemakkelijk beschikbaar voor het gewone publiek en worden wereldwijd gebruikt. Ze variëren in grootte en mogelijkheden, onder meer wat het bereik betreft. Drones worden in Suriname ook gebruikt bij het beschermen en behouden van de beschermde natuurgebieden in Suriname.
Het is vandaag de dag in Suriname qua drones niet duidelijk wat wel en of niet mag, omdat Suriname die regelgeving nog niet kent. Wat men in de luchtvaart zeker niet moet wegdenken, zijn incidenten en ongevallen. Vooral bij het niet reguleren van dit onderdeel, kunnen er zich problemen voordoen. In het uitgangscentrum vlak voor ‘The Garden’ heeft er zich onlangs een incident voorgedaan, een botsing tussen een auto en een drone. De rondvliegende drone verloor controle toen het tegen een elektriciteitskabel aanvloog en uiteindelijk viel op een auto. De voorruit van de auto raakte danig beschadigd. Volgens waarnemend directeur Brain De Souza van Casas is de uitkomst in deze situatie duidelijk. “De persoon die de schade heeft veroorzaakt, zal voor de schade moeten opdraaien. Het maakt niet uit of er regelgeving is of niet. Als men schade aanbrengt aan iemands have en goed, is men verantwoordelijk”, stelt De Souza.
Er moet op een gegeven moment een onderscheid worden gemaakt tussen privégebruik (modelvliegtuigen) en commercieel gebruik. De internationale veranderingen moeten volgens De Souza in de regelgeving wel worden meegenomen. “Je wil op een gegeven moment niet dat het gebruik van drones volledig gestopt wordt. Daarmee snij je de modelvliegers in de vingers”, stelt De Souza. De autoriteiten zijn op dit moment bezig een evaluatie te plegen. De internationale besluiten zullen waar nodig ook in de nationale regelgeving worden meegenomen. De draft is in ontwikkeling en zal uiteindelijk aan de minister van Transport, Communicatie en Toerisme worden aangeboden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!