Gajadien: “President moet misverstand oorzaak financiële malaise wegwerken”

1 GajadienAssembleelid Asiskumar Gajadien hoopt op spoedig herstel van president Desi Bouterse. Dit zodat hij het misverstand in de samenleving over de werkelijke oorzaak van de financiële malaise kan wegwerken. Het staatshoofd heeft afgelopen maandag wederom ziek gemeld voor de tweede ronde van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA). Het staatshoofd zou eerder in het parlement hebben gesteld dat de daling van internationale grondstoffenprijzen als oorzaak van de financiële crisis kunnen worden aangeduid. “Dit, terwijl het gaat om desastreus en vernietigend beleid dat de regering in de afgelopen periode heeft gevoerd. Hierdoor heeft men meer uitgegeven dan men zou hebben verdiend”. Volgens de volksvertegenwoordiger weigert de president in te gaan op verspillingen, omdat deze volgens hem aangeduid kunnen worden als investeringen. Vandaar dat hij gevraagd heeft dat er concrete stukken worden overlegd waaruit aangetoond kan worden hoeveel er verdiend is, waar er geïnvesteerd is, uit welke begrotingspost middelen vrij zijn gemaakt en hoeveel precies per post/project is uitgegeven. “Hierdoor zult u zelf zien wat de inkomsten van de staat waren in de afgelopen vijf jaren en wat de uitgaven zijn voor deze projecten. Het zal dan ook opvallen dat er ergens middelen zijn weggesluisd”, aldus Gajadien.
Voortzetting vergadering mogelijk woensdag
De vergadering van afgelopen vrijdag werd verschoven naar maandag en is nu tot een nader te bepalen datum uitgesteld. Gajadien hoopt dat de vergadering aanstaande woensdag kan worden voortgezet. “Als oppositie en fractie is beterschap aan de president toegewenst en wij wachten af totdat hij beter is. Het is zo dat zeker bij de APB de president verantwoording dient af te leggen over het te voeren beleid voor het komend begrotingsjaar. Indien hij niet in staat is dat te doen, is het normaal om te wachten”. De uitgeschreven vergadering werd nooit formeel geopend. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deelde de leden/fracties mee dat de openbare vergadering niet door zou gaan, ‘wegens ziekte van de president’.
Beleid flink onder vuur
Het beleid van Bouterse is donderdag 3 december flink onder vuur genomen door het parlement. Tegen het einde van de vergadering op donderdag bleek al gauw dat Bouterse niet meer lekker in zijn vel zat. Afgelopen maandag was namens de regering vicepresident Ashwin Adhin met zijn ministersteam aanwezig en volgens hem ready om vragen van het parlement te beantwoorden. Volgens assembleeleden van zowel coalitie als oppositie zou het beter zijn als het staatshoofd zelf rechtstreeks op de vragen zou reageren. Immers waren de vragen al rechtstreeks aan hem gesteld. Volgens VHP fractieleider Chandrikapersad Santokhi is Bouterse verantwoording verschuldigd aan de volksvertegenwoordiging. Hij zal hoe dan ook zijn verplichting moeten voldoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!