President Bouterse ziek voor DNA-vergadering

1PresidentPresident Desi Bouterse heeft vrijdag wegens ziekte afgemeld bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA). Het was de bedoeling dat het staatshoofd antwoord zou geven op vragen die een dag eerder aan hem waren gesteld. Het beleid van Bouterse is donderdag flink onder vuur genomen door het parlement. Tegen het einde van de vergadering op donderdag bleek al gauw dat Bouterse niet meer lekker in zijn vel zat. De vergadering vrijdag werd, nadat dit anderhalf uur later geopend werd dan gepland, verdaagd naar maandag. Gehoopt wordt dat de president dan beter is. Namens de regering was vicepresident Ashwin Adhin met zijn ministersteam aanwezig en was hij volgens hem ready om vragen van het parlement te beantwoorden. Assembleeleden van zowel coalitie als oppositie gaven aan dat het beter zou zijn als het staatshoofd zelf rechtstreeks op de vragen zou reageren. Immers waren de vragen al rechtstreeks aan hem gesteld. Volgens VHP-fractieleider Chan Santokhi is Bouterse verantwoording verschuldigd aan de volksvertegenwoordiging. Hij zal hoe dan ook aan zijn verplichting moeten voldoen.
Amzad Abdoel, waarnemend fractieleider van de NDP, was het met de oppositie eens dat de vergadering moest worden uitgesteld. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat de president zich donderdag al niet lekker voelde. Een groot deel van de vergadering was hij niet in de zaal, maar wel in het assembleegebouw. Donderdag is acht uren lang door verschillende fracties het beleid van de regering onder de loep genomen. Minister Gillmore Hoefdraad, die formeel nog governor is van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), werd ook flink onder vuur genomen. Diverse assembleeleden hamerden er op dat de functies onverenigbaar zijn. Oppositieleden stelden dat er geen vertrouwen meer is in de moederbank. Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de president Hoefdraad moet ontslaan als minister, totdat er een andere governor is benoemd. Oppositieleden maakten zich zorgen over een tweede devaluatie, aangezien de koers van de USD op de parallelmarkt ruim SRD 4.50 is. De oppositie vroeg ook naar cijfermateriaal over het pakket aan maatregelen dat de regering wil uitvoeren.
FR

error: Kopiëren mag niet!