Paul Somohardjo: “A no mi! Na Abrahams”

Paul Somohardjo wil geschiedenis herschrijven“Het wordt tijd dat de ‘a no mi’ gedachtengang aan een kant wordt gezet. Wat er ook gebeurt, zegt de president: ‘a no mi’. Corruptie bij OW: no a no mi, na Abrahams, corruptie bij EBS: no a no mi, na Duiker nanga Vaseur, economische malaise 1999: a no mi, na Bosje, corruptie Wijdenboschbrug: a no mi, na Sardjoe nanga Bosje, voor decembermoorden: no a no mi, na Horb nanga Bhagwandas, economische malaise nu: a no mi, na wereldcrisis.” Deze uitspraak deed Pertjajah Luhur fractieleider Paul Somohardjo donderdag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de PL-leider moet de attitude van ‘a no mi’ voorgoed veranderen. Hij zou het prettiger vinden als zowel regering als DNA toe zou geven dat zij fout zijn. Somohardjo liet duidelijk blijken dat de regering in de afgelopen periode de indruk heeft gewekt alsof zij corruptie binnen haar eigen gelederen beloont en directeuren van parastatale bedrijven laat opsluiten, alsof zij alleen boosdoeners waren. Er komt echter volgens hem een tijd dat de regering de hand in eigen boezem moet steken en toppers van de paarse partij onder een vergrootglas moet plaatsen. “Is het de bedoeling dat Clad alleen onderzoek verricht bij voormalige Palu- en Abop-ministeries? Of komt er ook een onderzoek bij OW en Buitenlandse Zaken?”, vroeg de politicus aan president Desi Bouterse.
Miljoenen SRD’s, Euro’s en USD’s tijdens bewind Abrahams verdwenen
Somohardjo benadrukte dat ex-OW-minister Ramon Abrahams overduidelijk een vinger in de pap heeft gehad bij de vele onderhandse gunningen en onnodige haalbaarheidsstudies binnen het ministerie. Hij heeft zelfs vermoedens dat Abraham’s opvolger, Rabin Parmessar, nu parlementariër, hetzelfde corruptief beleid heeft voortgezet. Er is veel geld uitgegeven aan overfacturering en corruptie bij infrastructurele projecten. ‘De Carolinabrug, een brug dat veel kleiner is dan de Saramaccabrug, heeft USD 18 miljoen meer gekost. Een feasibilitystudie voor een trein van Poelepantje naar ‘nergens’ heeft meer dan USD 8 miljoen gekost. Bij OW is voor meer dan Euro 500 miljoen aan onderhandse gunningen verstrekt, terwijl niemand weet aan wie en waarvoor die gelden zijn uitbetaald. Dan gaat u mij zeggen: Abrahams tek’ a monie.’ Volgens Somohardjo is Abrahams niet de enige corrupteling in de regering. Nu is deze zelfs beloond met een post als hoofdadviseur van de president. “Wordt corruptie door de regering beloond?”, aldus Somohardjo.
Fout steun amnestiewet door HvJ rechtgetrokken
Somohardjo stelde verder dat het hem een goed gevoel heeft gegeven toen hij hoorde dat het Hof van Justitie (HvJ) de beslissing nam om de vervolging van president Desi Bouterse opnieuw te starten in het 8 Decemberstrafproces. “Als een president niet goed is, dupeert hij het hele volk. Ik heb hem als eerste als president gewild en gehoopt voor vele Surinamers dat de president het deze keer beter zou doen. In het begin ging het ook goed en vooral nadat de PL weg was, zag ik dat de president niet was veranderd en precies hetzelfde deed als wat hij deed van 1980 tot 1987 en 1996 tot 1999, namelijk het vernietigen en verarmen van het Surinaamse volk. Ik heb inderdaad de fout gemaakt om Bouterse in 2010 tot president te maken. Ik zal de schuld op mij nemen en waar mogelijk recht trekken. Alleen deze politieke fout moet ik nog recht trekken, want de politieke fout van amnestie geven is gelukkig al recht getrokken door het Hof.” Somohardjo beloofde dat hij die fout nooit meer zal maken. “Hoe gaat de president straks toch weer vervolgd worden? Als verantwoordelijke politicus en leider van een grote politieke partij neem ik de volle verantwoordelijkheid voor de handelingen die ik heb gedaan of die nu goed of fout zijn. Dit in tegenstelling tot de president die nooit verantwoordelijk leeft”, aldus Somohardjo.
FR

error: Kopiëren mag niet!