Directeur Ashiana koopt directieauto met donatiegelden?

Frontfoto 2
Frontfoto 1Astrid Kuils, het onlangs terzijde gezette hoofd van de financiële afdeling van Huize Ashiana, maakt zich zorgen over het beleid bij het tehuis. Volgens haar is de directieauto, een Honda CRV, gedeeltelijk gekocht met donatiemiddelen. Op 29 oktober 2015 werd door de programmamaker van Bakana Tori een donatie groot Euro 620, US$ 160 en SRD 43.775,20 gedaan. Dit geld werd opgehaald bij de gemeenschap nadat door de presentator een spontane oproep werd gedaan om dit tehuis te ondersteunen. Volgens Kuils heeft de directie een deel van dit geld gebruikt om zich te voorzien van een representatieve directieauto. De auto kostte US$ 12.750. De oude auto moest worden ingeruild met bijbetaling van een verschil van US$ 2.000. De auto is aangekocht op 23 oktober en de overdracht van het geld van SRS is volgens het protocol van overdracht geweest op 29 oktober geweest.
Volgens Kuils heeft het bestuur van Huize Ashiana op 29 oktober gelijk toestemming verleend om uit de donatiemiddelen het verschil van de waarde van de directieauto (SRD 7.700) voor te schieten. Dagblad Suriname heeft de beschikking over deze toestemmingsbrief. Judith Valpoort-Vrede, directeur van het tehuis, gevraagd naar een reactie, persisteert dat de auto niet uit donatiemiddelen is gekocht. “Er is inderdaad een nieuwe dienstauto aangeschaft. Die auto is gekocht op 23 oktober. Mevrouw Kuils is bezig grote problemen voor zichzelf te zoeken. Ik weet niet wat haar probleem is”, zegt Valpoort-Vrede. Zij meent dat Kuils momenteel heel persoonlijk bezig is. “Ik heb met hoofdkantoor gebeld en zij moet zich daar aanmelden. Ze is niet geweest. Ze is niet ontheven. Nu is zij bezig met ontslag te spelen”, meent de directeur.
“Elke directeur heeft recht op een auto. De vorige directeur had een auto en die auto ga ik niet rijden. De auto kan niet eens worden ingeruild, omdat de automarkt het niet kan wederverkopen. De betaling is gepleegd uit de kas van Ashiana”, zegt Valpoort-Vrede. Volgens de directeur is er dus niets mis met de financiële administratie bij de aankoop van de auto. Aan de andere kant krijgt Dagblad Suriname ook reacties vanuit de samenleving over de principiële vraag of zo een tehuis zich deze luxe wel kan permitteren. Huize Ashiana is een sociale instelling, die op subsidies en donaties draait. Onduidelijk is ook waarom de huidige directeur niet kan rijden in de directieauto die de instelling reeds heeft.
‘Als Ashiana meer dan SRD 40.000 aan een auto kan uitgeven, is het voor Ashiana nog nodig verzamelingsacties te organiseren?’ De directeur reageert als volgt hierop: ‘Het is niet zo dat het helemaal niet goed gaat bij Ashiana. Er is gewoon geen goed managementbeleid gevoerd, waardoor zaken als gebouwen achteruit zijn gegaan. Ten aanzien van de zorg gaat het niet goed, omdat Kuils een bepaald beleid heeft gevoerd op de financiële afdeling. Zij is dus niet zomaar ter beschikking gesteld’, stelt Valpoort-Vrede. Gisteren zou de directeur terug naar SRS gaan om te vertellen hoeveel geld Ashiana heeft ontvangen en wat er precies met het geld is gedaan. Zij zou dat ook aantonen met alle bonnen die zij ter beschikking heeft.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!